Premierul Marcel Ciolacu a anunțat încă de săptămâna trecută că va face luni consultări cu partidele parlamentare pentru stabilirea calendarului alegerilor prezidențiale.
UPDATE: Premierul Marcel Ciolacu continuă marţi consultările cu partidele pentru finalizarea calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare, anunţă Executivul.
Potrivit programului, la ora 9:00 va avea loc discuţia cu reprezentanţii REPER, iar la ora 10:00, cu Forţa Dreptei.
UPDATE: Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a declarat că Uniunea Democrată Maghiară din România susţine separarea alegerilor prezidenţiale de cele parlamentare şi a propus, la consultările cu premierul Marcel Ciolacu, de la Palatul Victoria, ca alegerile pentru preşedintele ţării să fie stabilite în luna octombrie.
„Am transmis premierului câteva principii pe marginea cărora credem că ar trebui stabilită data privind alegerile prezidenţiale. În primul rând, credem că această problemă trebuie închisă cât mai rapid. Este responsabilitatea coaliţiei guvernamentale, iar atributul legal al emiterii datei alegerilor este exclusiv al Guvernului. Un al doilea principiu pe care l-am enunţat este cel referitor la necesitatea, după părerea noastră, a separării alegerilor prezidenţiale de alegerile parlamentare. Practic, de 20 de ani votăm într-un asemenea sistem şi credem că este o soluţie bună. Atribuţiile preşedintelui României sunt atribuţii care sunt separate de cele ale Parlamentului, provocările preşedinţiei sunt altele decât provocările Parlamentului”, a spus Cseke Attila, la Guvern.
UPDATE: Preşedintele Partidului SOS România, Diana Şoşoacă, a declarat că i-a propus premierului ca alegerile prezidenţiale să se organizeze pe 10 noiembrie, primul tur, şi 24 noiembrie, turul al doilea, iar alegerile parlamentare să fie organizate pe 8 decembrie.
„Am solicitat, din punctul nostru de vedere, pentru a se respecta Constituţia României, să se facă 10 noiembrie şi 24 noiembrie – alegerile prezidenţiale şi 8 decembrie parlamentare, sau efectiv 10 – parlamentarele, 24 – primul tur, 8 – al doilea tur. Văd ca le-au plăcut datele acestea că sunt duminici, pică exact ca în urmă cu 5 ani, 10 şi 24, iar 8 (decembrie – n.r.) le-am spus, cred că nu ştiţi ce este. Este ziua Constituţiei României şi Sfânta Zămislire. Aşa că hai să zămislim un preşedinte pentru România care să respecte Constituţia şi să o facă superioară, aşa cum este ea de fapt şi cum a fost gândită, tuturor instituţiilor europene”, a spus Şoşoacă la Guvern.
Ea a adăugat că premierul i-a spus că există şi posibilitatea comasării alegerilor parlamentare cu cele prezidenţiale.
„Premierul mi-a spus care sunt opiniile dânsului, există şi posibilitatea comasării alegerilor într-un anumit tur, ori turul unu, ori turul doi cu alegerile parlamentare, asta a venit de la premier, pentru că i-au solicitat probabil cei de la PNL. Am înţeles că sunt discuţii în coaliţie şi sunt luate absolut toate variantele posibile în calcul. Evident că în acel moment am făcut o argumentaţie juridică, constituţională, pe cele două decizii, din 2012 şi 2024, cu privire la comasarea alegerilor şi am spus că sunt neconstituţionale. Ni s-a invocat faptul că pe noi ne-ar avantaja. Pe mine nu mă poate avantaja încălcarea legii şi încălcarea Constituţiei. Pe mine aceste lucruri mă deranjează grav şi a fost o luptă continuă în aceşti ani, şi ca avocat înainte, pentru a implementa Constituţia ca fiind superioară tuturor directivelor şi regulamentelor”, a precizat Diana Şoşoacă.
UPDATE: Liderul AUR George Simion a declarat, după discuţiile de la Palatul Victoria, pe calendarul alegerilor prezidenţiale, că a văzut un premier slab, un premier care nu e propriul lui stăpân.
”Am văzut un premier slab, am văzut un premier care nu e propriul lui stăpân, am văzut un premier la care diferite grupuri de interese, pe care nu le cunosc, au ajuns. Mă temeam că este mincişos. E mai mult şi mai grav. Nu poate. Este neputincios. A anunţat un calendar. Nu ştiu cu ce este şantajat. Pe noi nu ne interesează când sunt alegerile, altele sunt problemele românilor. Eram pregătiţi pentru 15 septembrie”, a spus liderul AUR, după discuţia cu premierul Ciolacu.
El a menţionat că şi mâine se poate da Hotărârea de Guvern ca alegerile să fie pe 15 septembrie, ”nu cum s-a afirmat eronat că vineri era ultima zi”.
”La ce feţe triste am văzut acolo, în Palatul Victoria, e clar că a pierdut domnia neamul Basarab”, a completat Simion.
Întrebat ce i-a spus premierul Ciolacu despre data alegerilor, preşedintele AUR a răspuns: ”A dat din cap. Dacă mai ţineţi minte declaraţia dlui Ciolacu că se termină cu şmecheria care se termină la gardul Palatul Victoria, cât de hotărât era dumnealui, practic, a fost păcălit să facă alegeri comasate în iunie, comasate, şi acum e păcălit din noi. E ursul păcălit de vulpe, dar nu asta a picat la bac, ci nuvela”.
Știre inițială:
Primul partid care a intrat la consultări cu premierul Ciolacu de la ora 10.00 a fost USR, urmat de AUR la ora 11.00.
Din delegația USR care s-a prezentat la consultările de la palatul Victoria au făcut parte președintele USR Elena Lasconi, alături de primarii Dominic Fritz și Lucian Viziteu.
„Acest dialog cred că nu-şi avea rostul, dacă se înţelegeau între ei, dar se pare că se joacă de-a democraţia. O să vedem dacă doar s-a mimat o consultare (…). Noi am fost fermi, la fel ca în declaraţiile de dinainte – am spus respectarea legii şi alegeri la termen”, declarat Elena Lasconi, la finalul consultărilor de la Palatul Victoria.
Potrivit liderului USR, discuţiile se concentrează pe alegeri, în timp ce problemele românilor sunt altele.
„Mi se pare absolut incredibil ca de astăzi se scumpesc iar toate şi creşte şi preţul la motorină şi la benzină”, a mai spus Lasconi.
Preşedintele AUR, George Simion, a transmis, înainte de discuţiile cu premierul Ciolacu, că pentru AUR era oportun ca alegerile să aibă loc tot la termen, el acuzându-l pe premier şi pe partenerii lui de la PNL că sunt mincinoşi.
”Mi se pare că domnul Ciolacu îşi dă prea mare importanţă pentru ceea ce este, un mincinos”, a spus preşedintele AUR, înainte de a intra la consultările de la Palatul Victoria.
”Noi nu cerem nimic, decât ca indivizi precum Marcel Ciolacu şi Rareş Bogdan să nu mai mintă. Rareş Bogdan a venit cu această variantă a comasatelor ca să nu mai fie impozitate pensiile. Acum vrea neapărat să salveze şcolile. Vă imaginaţi cum salvează Rareş Bogdan şcolile, că nu o să existe decât un singur buletin de numărat, nu cinci, ca la alegerile comasate, ilegale. E un proces electoral viciat cap-coadă. Domnii liberali fac blat cu PSD, ei, care au ţinut trena?”, a afirmat Simion.
Consultările de la Palatul Victoria continuă la ora 14.00 cu UDMR, la 15.00 cu SOS, la 16.00 – Grupul Minorităților Naționale și la 17.00 cu PUSL. Negocierile cu alte formațiuni politice vor avea loc și marți, 2 iulie.
REPER a transmis că va participa mâine la consultări. Copreşedinţii formaţiunii spun că aşteaptă o asumare a gestiunii dezastruoase a alegerilor din 9 iunie, soluţionarea cererilor de renumărare REPER, pe care Biroul Electoral Central le-a ignorat, precum şi iniţierea unei reforme electorale care să permită, între altele, reprezentarea corectă a formaţiunilor politice şi a candidaţilor independenţi în secţii.
„Aceste consultări ar fi trebuit să aibă loc cu partidele politice şi cu societatea civilă înainte de a decide comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale şi de a asuma o Ordonanţă de urgenţă pentru organizarea alegerilor prin care s-a ignorat legea şi s-a încălcat dreptul partidelor politice de a avea delegaţi în secţii”, afirmă liderii REPER.
Din partea Guvernului sunt prezenți la consultări premierul Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul social-democrat Marian Neacșu și vicepremierul și ministrul Afacerilor Interne, liberalul Cătălin Predoiu.
Consultările de la Palatul Victoria vin după ce PSD și PNL nu au reușit să ajungă la un acord în privința calendarului alegerilor prezidențiale. Deși inițial au convenit ca data pentru primul tur al prezidențialelor să fie pe 15 septembrie, liberalii vor acum ca alegerile să se desfășoare la finalul anului, în luna noiembrie.
Adina Bucur