6.4 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024 - 12:36
No menu items!

Ciolacu, despre referendumul lui Nicușor Dan: „Schimbăm legile chiar după fiecare?”

spot_img

Marcel Ciolacu a anunțat, joi, că nu va schimba legea pentru ca referendumul anunțat de Nicușor Dan să poată fi organizat mai simplu, folosind același personal și aceleași secții de vot cu alegerile prezidențiale. ”Nu mai schimb nici o lege, suntem în timpul jocului”, a spus premierul.

”Am anunţat deja, consilierii generali ai PSD vor vota pentru acest exerciţiu democratic. Întotdeauna orice exerciţiu democratic este binevenit. Cum vor vota sau nu bucureştenii…”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat despre referendumul din Bucureşti.

”Părerea mea, că ar fi putut întreba mai simplu: desfiinţăm primăriile de sector sau nu le desfiinţăm? Şi atuncea toată lumea înţelegea mult mai bine acest demers”, a menționat premierul.

El a subliniat că nu va vota în Capitală întrucât nu are buletin de Bucureşti.

Întrebat cum se poate organiza un referendum local împreună cu alegerile, Ciolacu a răspuns: ”Nu e atributul meu, întâi iniţiatorul este Consiliul General al Capitalei, pe urmă se adresează Guvernului, ministrul Justiţiei, ministrul de Interne, avizatorii acestei iniţiative pornite de la Consiliul General, vor spune dacă se poate sau nu”.

”Eu nu mai schimb nicio lege, suntem în timpul jocului, schimbăm legile chiar după fiecare?”, a spus premierul.

”Eu cred în descentralizare, cred în continuare în descentralizarea autorităţilor locale şi tot vorbim de ea de 30 şi ceva de ani şi este cazul să facem această descentralizare. Dacă bucureştenii consideră că desfiinţarea primăriilor de sector ajută la această descentralizare, aşa o să facem. De aceea am spus, orice exerciţiu democratic este binevenit, astfel încât Parlamentul să ştie cum să legifereze”, a adăugat el.

Nicușor Dan: „Cetăţenii vor judeca cu ştampila în mâna”

În replică, Nicușor Dan a spus că referendumul local se va organiza oricum, dar e decizia Guvernului dacă vrea să simplifice sau nu procedura. El l-a avertizat pe premierul Ciolacu că cetățenii vor vedea și vor judeca ”cu ștampila, la vot”.

”Referendumul se poate organiza cu alegerile prezidenţiale. Dacă Guvernul vrea ca lucrurile să fie mai simple şi să coste mai puţin poate să dea o reglementare specială. Dacă nu vrea, o să fie mai complicat, dar se poate. (…) Eu am anunţat aceste referendumuri deja pe 9 iunie. Nu cred că e o surpriză pentru nimeni că Consiliul General va vota luni o organizare acestor referendumuri”, a declarat Nicuşor Dan.

El a fost întrebat dacă va merge la Ministerul Justiţiei sau la Autoritatea Electorală Permanentă pentru a clarifica aceste aspecte legate de referendum, dacă se poate organiza în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale sau nu.

”Nu există această întrebare, dacă se poate, da? România este o democraţie. În democraţie cetăţenii conduc prin două instituţii: prin alegeri şi prin referendum. Scrie în Constituţie. Nu există dacă. Singura chestiune tehnică este dacă simplificăm sau o lăsăm aşa”, a transmis primarul Capitalei.

El a explicat şi ce înseamnă dacă nu sunt simplificate chestiunile tehnice.

”Dacă nu e simplificată, una din problemele tehnice este că legea alegerilor prezidenţiale spune că urnele se închid la ora 9 şi legea referendumului naţional sau local spune că se închid la ora 23. 21 versus 23. Asta e o chestiune tehnică. O altă chestiune tehnică este componenţa comisiilor. Ar trebui să avem două comisii în loc de una şi, evident, cheltuielile se dublează. Dar nu se pune problema ca un referendum votat de către Consiliul Local, în cazul nostru Consiliul General, să nu poată fi organizat”, a declarat Nicuşor Dan.

Întrebat dacă el consideră că ar trebui dată o hotărâre de Guvern pentru ca lucrurile să fie mai clare, primarul Capitalei a răspuns: ”Ca să fie totul mai clar, dacă vorbim de… Deci noi avem deja, deci noi avem legi pentru fiecare dintre alegeri şi pentru referendum. Şi când a fost o suprapunere între referendum naţional şi referendum local, s-a adăugat o prevedere legală, deci prin lege sau prin ordonanţă de urgenţă astfel încât ele să fie compatibile. Când au fost alegeri naţionale cu referendum naţional, din nou s-a adăugat o normă în lege, astfel încât ele să fie compatibile, să avem aceeaşi comisie şi lucrurile să fie mai simple. Acum este atributul Guvernului să compatibilizeze aceste două proceduri”.

Referitor la declarația premierului Marcel Ciolacu, că „regulile nu se schimbă în timpul jocului”, primarul a spus: ”Acum pentru că noi suntem în preajma unor alegeri şi a unor referendumuri, cetăţenii ne vor judeca pe toţi cu ştampila în mâna. Dacă domnul Ciolacu, prim-ministru al României, vrea să ajute desfăşurarea corectă a acestui referendum, cetăţenii vor vedea, dacă vrea să îl încurce, vor vedea de asemenea”, a afirmat primarul Capitalei.

Nicuşor Dan a mai explicat că referendumul va fi organizat de Prefectură şi de AEP.

”Din momentul în care Consiliul General votează referendumul, hotărârea se comunică la prefect şi responsabilitatea revine prefectului şi AEP. Ei pot să ne spună: trebuie să plătiţi buletinele de vot la Imprimeria Naţională. O să o facem. Trebuie să plătiţi transportul preşedinţilor de secţii de la secţie până la biroul de sector. O să o facem. Dar responsabilitatea organizării revine prefectului şi Autorităţii Electorale Permanente. Noi plătim”, a afirmat Nicuşor Dan, adăugând că referendumul costă municipalitatea 10 milioane de lei.

Proiectele privind organizarea celor două referendumuri anunţate de Nicuşor Dan încă din seara câştigării celui de-al doilea mandat de primar general al Capitalei sunt pe agenda şedinţei Consiliului General din 21 octombrie. Dacă proiectele vor fi votate de către consilieri, consultarea publică va avea loc în 24 noiembrie, odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Întrebările la care bucureştenii sunt chemaţi să răspundă cu ”DA” sau ”NU” sunt:

1.⁠ ⁠Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?

2.⁠ ⁠Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?

                                                                                                                Adina Bucur