2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 11:52
No menu items!

Ciolacu, deranjat de întrebările presei pe tema evaluării miniștrilor: „Nu m-am uitat azi-noapte la stele”

spot_img

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a anunţat că miercuri va avea loc o ședință a coaliţiei în care se va discuta asupra măsurii compensării preţului la carburanţi, dacă a avut efecte sau nu. Important este că avem al doilea cel mai mic preţ din Europa, a precizat liderul social-democrat. Anterior, la evenimentul de lansare naţională a Strategiei de dezvoltare durabilă a Microregiunii Ţara Făgăraşului 2030, organizat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ITI Microregiunea Ţara Făgăraşului, Ciolacu a afirmat că este unul dintre cei care s-a înscris în „fan clubul Marcel Boloş (ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene – n.r.) şi Roxana Mânzatu”. În acest context, întrebat de jurnaliști dacă a primit vreun semnal de la premier în legătură cu evaluarea miniștrilor, Marcel Ciolacu a răspuns, vădit deranjat: „Nu, m-am uitat azi noapte la stele și nu am primit niciun semnal. Vreți să trăim într-o Românie normală sau vreți coaliții ca cele de dreapta cu efecte dezastruoase? Atributul de a face evaluarea miniștrilor este al premierului. Premierul vine cu această evaluare în coaliție și e normal să fie așa. Nu eu să dau note miniștrilor. În acest moment, ca persoană publică am atributul de președinte al Camerei Deputaților și, la partid, de președinte PSD.”

Principalele declarații ale lui Marcel Ciolacu: 

Despre prețul carburanților:

„Am venit cu aceşti 5 lei la 10 litri, este o măsură discutată, am avut fiecare opinii, am zis să vedem cum funcţionează şi apoi ne întâlnim, cred că miercuri din nou în coaliţie şi vom discuta asupra efectelor”, a spus Ciolacu.

El a precizat că avem al doilea cel mai mic preţ din Europa la carburanţi, în acest moment şi important este şi trendul, dacă ne menţinem în trend şi nu mai creşte preţul.

Despre soluţia PSD privind plafonarea, Ciolacu a spus că a avut această discuţie şi a fost acuzat că e comunist. „Am văzut că SUA şi Franţa sunt mai comunişti decât mine, vor plafonarea la ţiţei. Poate unii au voie să fie comunişti, eu nu”, a arătat liderul PSD.

În privinţa accizei, el a afirmat că nu mai putem interveni pentru că suntem la minimum agreat de către Comisia Europeană. „Important este că acum avem un preţ stabil, care nu mai creşte, dimpotrivă, a scăzut. Haideţi să vedem şi să rămânem în această zonă”, a precizat Ciolacu.

Preşedintele PSD a arătat că miercuri va exista o nouă discuţie despre efectele acestei decizii. „Miercuri avem o nouă discuţie asupra ei (ordonanţei – n.r.) dacă a avut efecte sau nu. Nu am nicio reţinere să vă spun că comunic cu prim-ministrul României zilnic”, a spus Ciolacu, afirmând că modul de implementare al acestei măsuri este al Executivului.

Despre impozitarea progresivă și despre pensiile speciale:

Ciolacu, a mai afirmat marţi, la Parlament, că impozitarea progresivă nu va fi implementată anul acesta, şi crede că nici anul viitor, dar e o bază de discuţie, el precizând că e posibil ca în viitor să se vină cu un sistem de impozitare la toate ţările UE. Despre impozitarea pensiilor speciale, Ciolacu a arătat că e incorect să ieşi la pensie şi să ai venituri mai mari decât ai avut în activitate, iar părerea lui este că acolo trebuie venit cu impozitare de peste 90%.

„Impozitarea progresivă, nu am spus niciodată şi nu spun nici astăzi. Nu va fi implementată anul acesta, şi nu cred că nici anul viitor, dar este o bază de discuţie şi ştiţi că porneşte digitalizarea de la ANAF, de la Vamă, de la autorităţile locale, fiindcă trebuie ceva integrat. Să vedem cum construim viitorul împreună, să ieşim din zona de sloganuri, să ne rupem că domnule distrugem mediul de afaceri. Nu am văzut mediul de afaceri distrus nici în Franţa, nici în Germnaia, nici în Italia, nici în Polonia, niciunde în Europa unde există acest sistem de impozitare progresivă, şi să începem să creionăm, în coaliţie, împreună cu partenerii sociali, cu mediul de afaceri, o perspectivă de viitor a României”, a spus Ciolacu.

El a precizat că este prima oară când o coaliţie îşi asumă acest lucru, şi PSD, şi PNL şi UDMR.

Dacă vrem să scoatem breaking news că s-a certat Ciolacu cu Ciucă, nu am nicio problemă, că aveţi şi dumneavoastră meseria dumneavoastră şi e normal să ne ţineţi captaţi cu acest lucru. Nu este o ruptură în interior, dar eu cred că este necesar să discutăm. Adevărat, mai există politicieni, care, normal, încearcă să apară la televizor cu ceva fantastic, să aibă păreri, dacă nu mai e cota unică. Nu ştiu care mai e cota unică, e 5, e 10, e 16, e 9. Cotă unică este cotă unică. Ne-am apucat să scoatem din excepţii, un lucru foarte bun şi recomandare a auditorilor interni şi a auditorilor externi, încet, încet să scoatem aceste excepţii”, a spus Marcel Ciolacu.

El a precizat că, în urma discuţiilor cu comisarul Schmit (comisarul pe locuri de muncă, Nicholas Schmit – n.r.) şi cancelarul Germaniei, „e posibil ca în viitor, să venim cu un sistem de impozitare la toate ţările membre UE”.

„Poate este nevoie să venim cu o viziune europeană, peste tot, astfel încât să creăm un cadrul concurenţial adecvat în interiorul Uniunii Europene. Lucrurile sunt într-o dinamică. Dacă dorim să mergem simplist, că eu m-am certat cu Ciucă, nu am nicio problemă, vă anunţ că nu m-am certat cu Ciucă, chiar am vorbit astăzi de dimineaţă. Şi avem în continuare aceste discuţii, şi cu BNR, şi cu FMI şi cu toată lumea să ne luăm toate informaţiile pentru ca deciziile politice, care o să ne afecteze pe toţi (..) să fie cele corecte”, a afirmat el.

Despre impozitarea pensiilor speciale, Ciolacu a arătat: „Dacă am venit cu şapte proiecte, continuăm să venim cu proiecte în aceeaşi logică, crezând că dacă facem acelaşi lucru o să avem un efect..ştiţi că este teoria tâmpitului. Nu vom reuşi. Ori schimbăm sistemul, fiindcă e incorect să ieşi la pensie şi să ai venituri mai mari decât ai avut în activitate. Acolo, părerea mea este că trebuie venit cu impozitare peste 90%.”

Liderul PSD a precizat că trebuie făcută o analiză, pe categorii, pentru că sunt pensii speciale, ocupaţionale.

„E incorect ceea ce s-a întâmplat în aceşti 30 de ani. Nici excepţiile, să ştiţi că ele nu au apărut din senin, nu le-a visat vreun parlamentar, ele sunt rodul unor influenţe pe o perioadă de 30 de ani, în care toată clasa politică s-a implicat şi acum a venit momentul adevărului, cu aceste crize suprrapuse. El a precizat că e ilogic”. „Niciunde în lumea asta, cu excepţia României, cineva care iese la pensie câştigă mai mult decât a avut în activitate”, a explicat el. „Eu nu am auzit de ceva mai nesustenabil sau mai incorect. La asta m-am referit, la acea excepţie, nu la un prag”, a completat el.

Despre „performanțele” de la Proiecte Europene: 

Anterior, la evenimentul de lansare naţională a Strategiei de dezvoltare durabilă a Microregiunii Ţara Făgăraşului 2030, organizat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ITI Microregiunea Ţara Făgăraşului, Ciolacu a afirmat că este unul dintre cei care s-au înscris în „fan clubul Marcel Boloş şi Roxana Mânzatu”. Despre fondurile europene, el a precizat că, după o analiză a experţilor PSD, ar trebui să avem o absorbţie de aproape 800 de milioane de euro, urmând ca, pe viitor, în jur de un miliard de euro să avem absorbţie lună de lună.

„Nu pot decât să vă felicit, să vă susţin, să vă spun că sunt unul dintre care m-am înscris în fan clubul Marcel Boloş şi Roxana Mânzatu. Din acest moment trebuie să ne implicăm şi mai mult. Direcţia a fost dată, respectiv descentralizare, fiindcă cu toţii vorbim de această descentralizare de 30 de ani”, a spus liderul PSD în cadrul evenimentului. 
 
Marcel Ciolacu a precizat că „România nu se poate dezvolta fără fonduri europene.”
 
„Fondurile naţionale sunt insuficiente pentru dezvoltarea pe care ne-o dorim cu toţii în România. Este un moment în care putem rata ultimul tren sau putem cu toţii să ne implicăm să tragem la aceeaşi căruţă să dezvoltăm România, în primul rând zonele cu specific”, a spus Marcel Ciolacu.
 
Liderul PSD a ţinut să precizeze că în zona de fonduri europene este mai multă birocraţie ca la fondurile naţionale. 
 
„Noi ar trebui, după o socoteală făcută de experţii PSD, să avem o absobţie de aproape 800 de milioane de euro, urmând ca pe viitor în jur de un miliard de euro să avem absorbţie lună de lună. Nu vom putea depăşi aceste crize suprapuse fără investiţii majore în infrastructură şi în regiuni. România, pentru că a fost silită odată să facă acele celebre CAP-uri, are o reticenţă de a face proiecte comun”, a mai spus preşedintele PSD. 
 
Raluca Dan