Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marţi, la Braşov, că săptămâna aceasta începe discuţiile cu partenerii sociali legate de majorarea salariilor şi impozitarea pe muncă. El a arătat că, pentru că doreşte să nu aibă cu colegii liberali prea multe discuţii, mai ales în această perioadă, nu se va veni cu o impozitare progresivă pe salariu, ci se vor da deduceri pentru cei cu venituri mici.
Marcel Ciolacu a precizat despre majorarea de salarii cerută în stradă de mai multe categorii sociale că, din punctul lui de vedere, „prioritatea în acest moment este ca Banca Mondială să termine studiul pe care îl înaintează Comisiei, pentru că cererea de plată numărului 4 include reforma şi respectiv o nouă lege a salarizării.”
„Până atunci, avem discuţii în marja legii 153, legea pe care o avem în acest moment. A fost o abordare greşită, pentru că neputinţa în colectare, neputinţa de a avea în sfârşit digitalizare la ANAF, a dus a se lua o decizie din punctul meu de vedere total greşită, aceea de a mări fiscalitatea acolo unde se colectează cel mai bine, având, dacă nu plăteşti, stopajul la sursă, fiind şi penal. S-a ajuns ca munca să fie impozitată cel mai mult, total incorect, pentru că impozitarea este uniformă indiferent de venituri”, a subliniat şeful Executivului.
Premierul a anunţat că de săptămâna aceasta, va începe discuţiile cu partenerii sociali, pentru a reaşeza lucrurile.
„Acest lucru eu nu doresc să îl fac cum au făcut alţii, să luăm nişte decizii pe colţul mesei, pe care pe urmă le plătim prin creşterea inflaţiei (..) şi pe urmă să reaşezăm lucrurile într-o normalitate. Nu poţi să plăteşti aceeaşi impozitare când ai salariul minim pe economie şi când ai peste 20.000 de lei. Atunci, ca să nu am cu colegii liberali prea multe discuţii, mai ales în această perioadă, nu se va veni cu o impozitare progresivă pe salariu, în schimb se vor da deduceri pentru cei cu venituri mai mici, pentru sănătate, educaţie”, a subliniat Ciolacu.
Premierul a continuat: „Lucrurile acestea eu nu le iau sub emoţie. Categoric, impozitarea muncii în România, mai ales pentru cei cu venituri mici, şi aici încadrăm aproape o treime dintre români, trebuie să intervenim, printr-o măsură imediată, având o perspectivă şi pe noua lege a salarizării dar şi printr-o măsură care dezvoltă şi alte servicii şi ecoonomia României devine mai dinamică”.
Prim-ministrul a menţionat că „României îi trebuie un plan”.
„Indiferent de culoarea politică, chiar dacă avem o coaliţie, cu toţii suntem membri ai Guvernului, nu suntem pesedişti sau penelişti, trebuie să avem o abordare echilibrată, în ceea ce priveşte viitorul dvs. Eu emoţional, să iau decizii în acest moment şi să distrug tot echilibrul macroeconomic, nu am să fac”, a mai adăugat Ciolacu.
Adina Bucur