4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 18:19
No menu items!

Ciocolata magică

spot_img

Ciocolata magică

Desert dulce adorat de toate vârstele, ciocolata este servită sub formă de tabletă, baton, praline, îngheţată sau alte produse de cofetărie. Ciocolata neagră sau amăruie este un amestec de cacao și unt de cacao cu zahăr. Ciocolata cu lapte conține cacao și lapte si a fost lansată de elvețianul Daniel Peter în 1875. Ciocolata albă este produsă din unt de cacao, zahăr, lapte, vanilie și arome. În 1847, o companie engleză a creat un proces tehnologic de solidificare a ciocolatei, care, până atunci, era consumată doar sub formă de băutură rece sau caldă.

Istoria ciocolatei a început cu două mii de ani în urmă, când cultura arborelui de cacao era practicată în America de Sud. Cristofor Columb a fost primul explorator care a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Nouă, dar, aduse în Europa, nu au avut prea mare succes, deoarece nimeni nu știa la ce folosesc.

În 1519, conchistadorul Hernando Cortez a descoperit că Montezuma, conducătorul aztecilor, obișnuia să bea aproape cincizeci de căni pe zi dintr-o băutură preparată din semințe de cacao, numită „chocolat”. A gustat si el această băutură regală, fiindu-i servita de Hernando Cortez, dar a găsit-o cam amară pentru gustul său.

Spaniolii au adăugat trestie de zahăr și i-au îmbogățit aroma cu ajutorul vaniliei și al scorțișoarei, apoi au descoperit că băutura este mai gustoasă servită fierbinte. Locuitorii Spaniei au început, treptat, să aprecieze miraculosul preparat, servit cu precădere de aristocrație, dar nu au dezvăluit europenilor secretul acestei băuturi timp de un secol. Călugării spanioli au făcut public modul de preparare a acestei băuturi, ce a fost rapid apreciată la Curtea Regală din Franţa și apoi din Marea Britanie.

Locul privilegiat al ciocolatei în civilizația modernă se datorează aromei inimitabile, dar și aurei magice transmise în timp. Într-adevăr, incașii o percep ca pe „cadoul grădinarului paradisului către primii oameni”, adică a zeului Quetzalcoatl. Fructele de cacao serveau ca monedă de schimb, iar „amanda” se folosea pentru prepararea băuturii zeilor, ciocolata cu efecte stimulatorii pentru înlăturarea oboselii și cu gust foarte plăcut.

Roxana Mera