Ciocolata, vinul roşu şi fructele de pădure, bogate în antioxidanţi, reglează nivelul de glucoză din sânge, prevenind astfel diabetul de tip 2, afirmă cercetătorii britanici, potrivit unui studiu publicat, luni, în Journal of Nutrition.
Flavonoidele sunt antioxidanţi regăsiţi în plante, dar şi în ceai, vin roşu şi ciocolată, care protejează împotriva unor boli precum afecţiunile cardiovasculare, hipertensiune, unele forme de cancer şi demenţă, relatează dailymail.co.uk.
Studiul cercetătorilor britanici de la Universitatea Anglia de Est (UEA) şi de la King’s College, din Londra, arată că o dietă bogată în flavonoide şi antocianine, regăsite în căpşuni, coacăze negre, mure şi afine, este asociată cu o insulinorezistenţă mai scăzută şi cu o reglare mai bună a glucozei din sânge.
Potrivit rezultatelor studiului, acest tip de antioxidanţi reduce riscul de inflamaţii cronice, care pot cauza diabet, obezitate, boli cardiovasculare şi cancer.
Oamenii de știință au testat aproape 2.000 de femei sănătoase de la fundaţia TwinsUK, care au completat un chestionar despre obiceiurile lor alimentare, pentru a estima aportul zilnic de flavonoide.
Cercetătorii britanici au analizat mostrele de sânge, în vederea evaluării nivelului de glucoză şi al inflamaţiilor și, de asemenea, gradul de insulinorezistenţă, un indicator al diabetului de tip 2.
„Am descoperit că femeile care au urmat o dietă bogată în antocianine şi flavone au avut un grad de insulinorezistenţă mai scăzut. Insulinorezistenţa ridicată este asociată cu formele de diabet de tip 2, prin urmare, persoanele care consumă alimente bogate în aceşti compuşi – cum ar fi fructe de pădure, verdeţuri, struguri negri, vin – au o probabilitate mai redusă de îmbolnăvire”, a declarat profesorul Aedin Cassidy, de la Şcoala medicală din Norwich, afiliată UEA.
D.M.