Ministerul Justiției a publicat lista candidaților înscriși la selecția viitorilor șefi ai marilor Parchete – Parchetul General, DNA și DIICOT, etapa interviurilor derulându-se începând cu 20 februarie. La sfârșitul acestei luni, după interviuri, ministrul Justiției Cătălin Predoiu va alege nominalizările pentru aceste funcții și va propune candidații președintelui, care îi va numi după avizul de la CSM. Pentru funcția de procuror general al României sunt doi candidați, la fel și pentru DNA, iar pentru DIICOT au fost selectați trei candidați.
Pentru șefia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție candidează actualul procuror general Gabriela Scutea și procurorul DIICOT Alex Florin Florența. Florența, actual șef al Biroului Tehnic și de Criminalistică, a fost până acum câțiva ani, când a venit la structura centrală, șef al DIICOT Timiș.
Funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție este vizată de actualul șef al DNA, Crin Bologa și de procurorul Ionuț Voineag, actual procuror șef adjunct la Secția Urmărire Penală și Criminalistică a PÎCCJ. Voineag a fost procuror DIICOT la Macrocriminalitate Economică, fiind procurorul de caz într-unul dintre dosarele lui Sorin Ovidiu Vîntu. Lui Crin Bologa îi expiră mandatul la șefia DNA pe 20 februarie, iar selecția pentru viitorul șef al DNA se încheie pe 27 februarie, astfel că Bologa a fost numit de CSM șef al Secției Judiciare din DNA, începând cu 20 februarie. Bologa a vrut să se asigure, astfel, că are o funcție în perioada de o săptămână în care își termina mandatul și nu erau finalizate nominalizările.
Pentru șefia Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism candidează actualul șef interimar al DIICOT, Oana Pâțu, care este și adjunctul Direcției, dar în cursă s-au înscris și procurorii DIICOT Alina Albu și Ioana Albani.
Alina Albu a mai fost propusă și numită, în 2019, la șefia Secției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul DIICOT, de ministrul Justiției de la acea vreme, Tudorel Toader, decretul de numire fiind semnat de șeful statului, Klaus iohannis. Ioana Albani s-a mai înscris în cursa pentru șefia DIICOT și în 2021, când ministrul de atunci Stelian Ion a demarat procedurile de numire, dar fiind revocat în funcție în cursul acestei proceduri, interviurile nu s-au mai desfășurat.
Interviurile sunt programate în 20 februarie pentru funcția de procuror general (Gabriela Scutea și Alex Florenţa) şi în 21 februarie pentru funcția de procuror șef DNA (Crin Bologa şi Marius Voineag). Rezultatele selecției pentru ambele funcții vor fi publicate pe 27 februarie.
Interviurile pentru șefia DIICOT se vor desfășura în perioada 24-27 februarie, iar rezultatul selecției va fi publicat pe 1 martie 2023.
Propunerile motivate ale ministrului Justiţiei vor fi înaintate Secţiei pentru procurori a CSM, la aceeaşi dată, pentru emiterea avizului consultativ motivat al acesteia, în termen de cel mult 30 zile de la primirea solicitării ministrului Justiţiei.
Marilena Nedelcu