5.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 21:11
No menu items!

Cine sunt magistrații care vor judeca dosarul ICA

spot_img

Dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, în care inculpat este Dan Voiculescu, va fi judecat, începând cu 1 iulie, de un nou complet format din judecătorii Camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea, de la Curtea de Apel București.

curtea de apel

Este practic primul dosar al celor doi magistrați la Curtea de Apel București, deoarece ei au promovat de curând la această instanță, de la Tribunalul București. Cei doi judecători l-au condamnat, în dosare separate, pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.

Camelia Bogdan a fost reclamată de Sorin Ovidiu Vîntu, în 2011, pe motiv că judeca „prea repede” dosarul în care omul de afaceri era acuzat pentru favorizarea lui Nicolae Popa. Camelia Bogdan a fost schimbată atunci din acest dosar, însă judecătoarea care a luat acea decizie, Elena Burlan, a fost cercetată de CSM pentru gravă neglijență, deoarece nu avea motive să o schimbe pe Camelia Bogdan.

Mihai Alexandru Mihalcea, al doilea judecător, a refuzat să-l elibereze condiționat din închisoare pe Vîntu, în ianuarie 2013, pe când era magistrat la Judecătoria Sectorului 4. Motivul a fost că Vîntu „nu a făcut eforturi deosebite pe calea reeducării sale” și „nici nu a încercat să se remarce într-un mod deosebit”.

Inițial, completul de judecată de la Curtea de Apel București în dosarul ICA era format din Florică Duță și Stan Mustață. Ultimul a fost arestat pentru corupție și înlocuit de judecătoarea Luminița Cristiu-Ninu, însă și aceasta din urmă a fost înlocuită de judecătoarea Carmen Constanța Balaci. Iar primul judecător, Florică Duță, s-a pensionat de curând, astfel că dosarul ICA avea nevoie de un comnplet nou.

Dan Voiculescu a fost trimis în judecată în decembrie 2008 de procurorii DNA, în calitate de acționar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu și Compania (Grivco) SA București, de membru al Adunării Generale a Acționarilor și al Consiliului de Administrație ale ICA și de membru al AGA și director general al SC „Bioprod” SA București. Procurorii anticorupție au reținut în sarcina acestuia infracțiunile de folosire de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid a influenței și autorității date de această calitate în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum și de spălare de bani, ambele infracțiuni săvârșite în formă continuată.

În acest dosar a mai fost trimis în judecată fostul administrator al SC „Benefica” SA București (firmă din grupul Grivco) Jean-Cătălin Sandu, pentru complicitate la infracțiunea de stabilire, cu intenție, a unei valori diminuate față de valoarea comercială reală a bunurilor aparținând agenților economici la care statul este acționar.

De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general și membru al AGA și, ulterior, al CA al ICA SA București, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

S.Z.