6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 22:44
No menu items!

Cine sunt firmele care au dezvoltat prima variantă compromisă a IMMINVEST. Avem dovada

spot_img

Site-ul imminvest.ro a devenit operațional după lungi amânări și activități specializate de a-l pune în funcțiune. Noul site precizează că actualul dezvoltator este Serviciul de Telecomunicații Speciale, iar vechea variantă a portalului, înainte să fie blocată, arăta cine sunt firmele care au colaborat la conceperea proiectului inițial. În articol veți vedea cine sunt firmele și o probă a implicării acestora.

Marți dimineață, platforma imminvest.ro a devenit, în sfârșit operațională. Ministerul Finanțelor, prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM), a pus în funcțiune portalul cu ajutorul Serviciului de Telecomunicații Speciale. Nu intrăm în amănunte privind suportul tehnic, pentru că acestea nu au relevanță în economia subiectului. Putem spune doar, că, potrivit datelor publice, site-ul este găzduit în continuare pe un server al unei firme de hosting din Germania. Iar „arhitectura informatică a portalului a fost reproiectată, optimizată, securizată și consolidată astfel încât să permită funcționarea în condiții de accesare simultană a unui număr ridicat de utilizatori”, după cum precizează STS.

O captură de ecran făcută platformei înainte ca aceasta să se blocheze ne arată companiile din România care au contribuit la realizarea ei – S&T Romania SRL, Isec Associates SRL și Romconect Advertising SRL. Dar să vedem datele acestor firme obținute din surse deschise și de pe documente oficiale publice.

 

Romconect Advertising SRL este o firmă ce se ocupă în principal de tipărirea materialelor promoționale. Cu sediul în apropiere de Craiova, firma este deținută, potrivit ultimelor date din Monitorul Oficial, de o anume Monica Constanța Ciocoiu. Ca element de noutate, societatea a intrat, la începutul lunii, și pe piața de fabricare a echipamentelor medicale de protecție – viziere.

Isec Associates SRL este o societate din Capitală, deținută de Alexandru Andriescu și de tatăl său, Gheorghe Andriescu, care oferă consultanță în tehnologia informației.

S&T România SRL, este o subsidiară a companiei austriece S&T AG, care deține părțile sociale alături de firma austriacă Computer Betting Company GMBH, ambele reprezentate în România de Aurelia-Codruța Andrian, director financiar al S&T România, fondatoarea magazinului de brutărie-patiserie arti­za­nală din Bucureşti, Pain au Cho­col’art, potrivit Ziarului Financiar.

Direcorul general al S&T Româia este Nicoleta Macovei, care a preluat conducerea în 2018, când acționarii l-au înlocuit pe Dumitru Octavian Nicolau, un om de business cu experiență vastă pe piața de IT&C. Potrivit materialelor de presă din ultimii 10 ani, Nicolau este vechi partener de afaceri cu fostul director al Serviciului Român de Telecomunicații (actualul dezvoltator al platformei IMMINVEST), Marcel Opriș, dar și cu fostul secretar de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Dumitru Chirilă, destituit de ministrul Marcel Vela la sfârșitul lunii septembrie a anului trecut. Soția lui Nicolau, Adriana Iuliana Nicolau, este legată de mai multe firme și afaceri din zona IT.

Chirilă este un pensionar de lux la vârsta de 41 de ani. Colonel în rezervă, Chirilă s-a pensionat la 39 de ani din MAI, unde a activat la DIPI, și, conform declarației de avere, are o pensie lunară de 7.600 de lei. După trecerea în rezervă a ajuns director general al companiei Quality Business Solution, controlată de omul de afaceri Dumitru Octavian Nicolau, abonată la contracte cu instituțiile publice, în special cu MAI și STS, în perioada în care Marcel Opriș a fost directorul serviciului. 

S&T România a fost recent subiect de presă, fiind firma care a câștigat un contract „gras” cu Parchetul General. Mai exact, asocierea formată din S&T România și Trecandis Corp a câștigat, în calitate de unic ofertant, licitația organizată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru furnizarea unui sistem IT care presupune achiziția de produse (echipamente IT&C și licențe software), prestarea de servicii IT (dezvoltare/actualizare aplicații, configurare baze de date, migrare structuri de date, etc) și servicii de instruire personal. „Implementarea sistemului informatic integrat va sprijini activitatea de management la nivelul parchetelor (Ministerului Public) și va contribui astfel la eficientizarea și modernizarea metodelor de lucru utilizate în cadrul activității de urmărire penală, mai exact în materia audierilor așa cum este ea definită în legislația penală în vigoare”, se arată în caietul de sarcini al licitației.

Ioana Theodoru