Premierul Marcel Ciolacu se întâlnește azi, la Guvern, cu mai mulţi miniştri şi şefi de instituţii, în cazul scandalului declanșat de dezvăluirile de la „azilele groazei”.
Conform Executivului, premierul Marcel Ciolacu are programată duminică, la ora 14.00, o întâlnire de lucru cu Marius Budăi, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei, Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, Adrian-Ioan Veştea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şi reprezentanţi ai ANSVSA, ANPC, Inspecţiei Sanitare de Stat.
Anunţul privind această întâlnire a fost făcut de către Ciolacu în şedinţa de Guvern de vineri, şedinţă în care a cerut demiterea conducerii mai multor instituţii cu atribuţii în domeniul protecției şi asistenţei sociale.
”Duminică solicit o întâlnire la Guvernul României cu ministrul de Interne, ministrul Muncii, ministrul Justiţiei, ministrul Sănătăţii şi ministrul Dezvoltării şi toţi preşedinţii de autorităţi cu atribuţii de control. Vreau cât mai urgent să redăm încrederea românilor în instituţiile statului român”, a afirmat şeful Executivului la finalul intervenţiei sale din şedinţa de Guvern după ce a cerut demiteri, precum și urgentarea anchetei în acest dosar.
”Îi solicit domnului ministru al Muncii ca astăzi conducerea ANPIS să fie destituită şi conducerea AJPIS Ilfov. Conducerea AJPIS Ilfov, care are atribuţii clare de control şi autorizare a acestor centre, a autorizat un centru pe data de 29.06.2023, un centru pe data de 10.05.2023 şi un centru autorizat, provizoriu de această dată, celelalte definitiv, pe data de 10.05.2023”, a afirmat Ciolacu.
Până acum nimeni nu a fost demis, doar șeful DGASPC Sectorul 3 și consiliera ministrului Familiei, Gabrielei Firea, s-au suspendat din funcție, până la finalizarea anchetei, pentru că sunt funcționari publici și nu pot fi destituiți.
Vineri, Ligia Gheorghe, o apropiată şi consilier al ministrului Familiei Gabriela Firea, al cărei nume apare în legătură cu acest caz şi care este martor în dosar, a cerut suspendarea din funcţie.
De asemenea, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a anunţat, vineri seară, că a aprobat cererea de suspendare din funcţie a directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3.
Controale în toate azilele din ţară
De vineri, 7 iulie, au început controale la toate azilele din ţară, după cazul şocant al persoanelor torturate în căminele din judeţul Ilfov.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a cerut verificări şi măsuri, şi astfel vor fi formate comisii în fiecare judeţ.
Ministrul Muncii a precizat că ultimele controale au fost făcute acum șase luni.
„Am avut controale, atât din parte Agenției Naționale pentru Protecția Drepturilor și Persoanelor cu Dizabilități, cât și din partea Agenției Naționale pentru Inspecție Socială, controale care s-au finalizat cu rapoarte.
Ultimele controale au fost făcute acum șase luni. Există fotografii atașate la dosar care ilustrează că sunt lucruri care la prima vedere par a fi normale, dar s-au dat recomandări de angajare pentru personal suplimentar, de respectarea unor standarde minime de calitate în aceste centre, precum și de îmbunătățirea hranei.
Noi am încheiat recent o campanie de control la toate centrele rezidențiale pentru persoane vârstnice și cu dizabilități. Din 756 de centre au reușit să verificăm 578 de centre. Avem găsite abateri în 370 de centre și s-au aplicat 20 de sancțiuni contravenționale, dintre care nouă s-au soldat cu amenzi de pe 50.000 de lei
Eu nu pot să verific calitatea hranei, eu doar sesizez problema și o trimit mai departe”, a declarat ministru Muncii, Marius Budăi.
O operațiune de amploarea a Poliției Române și DIICOT a avut loc marți dimineață, când anchetatorii au descins la trei azile pentru persoane vârstnice din județul Ilfov. Aproximativ 100 de persoane erau ținute în condiții inimaginabile, flămânde și fără îngrijire medicală.
Detalii șocante au ieșit uletior la iveală în cazul „azilurilor groazei”. Victimele erau bătute crunt de angajați, aşa cum reiese din stenogramele din dosar. Cel mai des erau bătuți cei cu afecțiuni de vorbire, care nu reușeau să comunice. Îi băteau la subsol, pe întuneric, cu o coadă de metal de la o mătură. Cei abandonați de familii erau puși la muncă. Înfometați, bătrânii și-ar fi mâncat și hainele, în stomacul unora fiind descoperite nasturi și mărgele.
Mai multe interceptările relevă că pe lângă înfometare, agresiuni fizice şi batjocură, victimele rămâneau şi fără pensii sau apartamente.
Patru dintre suspecții cercetați în cazul căminelor de bătrâni de lângă București au fost arestați preventiv. Alți 11 au primit arest la domiciliu, iar 9 inculpați se află sub control judiciar.
Adina Silav