-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 7:02
No menu items!

Cine sunt afaceriștii din dosarul „ANRP”

spot_img

Toți afaceriștii vizați de DNA gravitează în jurul oamenilor lui Traian Băsescu

DNA_Sediu_SZ (3) 

Procurorii DNA îi anchetează în dosarul în care cer arestarea șefei DIICOT, oameni de afaceri potenți, aflați în anturajul oameni apropiați lui Traian Băsescu, precum Adriean Videanu, Bebe Ionescu (cuscrul), Dorin Cocoș sau Elena Udrea.

  • Gabriel Gheorghe

A fost mâna dreaptă a fostului primar al Capitalei, Adriean Videanu, fiind implicat în investițiile financiare pe care le făcea firma Equity Invest SA. Tănărul afacerist a fost director general al acestei firme și, mai apoi, acționar, după retragerea lui Adriean Videanu, Raul Doicescu (patronul firmei de construcții Bog’Art) Sida Ionescu, mama lui Bogdan Ionescu, soțul Elenei Băsescu, și Tiberiu Postelnicu Bica, nepotul fostului ministru de interne Tudor Postelniuc. Tiberiu Postelnicu este cel care a deținut o cotă parte la compania Asirom, pe care i-a vândut-o lui Ioan Niculae. O afacere de succes este compania IATSA (Pitești), dealer Dacia.

cocos-stelian-gheorghe
Stelian Gheorghe și Dorin Cocoș/prisacariu.ro

Gabriel Gheorghe apare în dosarul „Moșia Brătienilor”, în care Parchetul General îl anchetează pe ginerele lui Traian Băsescu, avocatul Radu Pricop.

  • Adrian Andrici

Adrian Andrici este patronul revistei Kamikaze, bursa, are acțiuni la firma de panificație Boromir, Construcții Târgu Mureș, SIF Muntenia (pe care îl controlează) sau la dezvoltatorul imobiliar Impact Developer SA (într-unul din complexele rezidențiale construite de Impact, Class Pipera,  și-a cumpărat o vilă și fostul ministru al dezvoltării, Elena Udrea).

Andrici este unul dintre puţinii investitori care s-au luptat cu autoritatea pieţei de capital, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), pentru a scăpa de cea mai mare amendă dată vreodată vreunui investitor persoană fizică, respectiv 887.000 de lei, pentru acuzaţii de manipulare a pieţei. După ce Curtea de Apel Bucureşti anulase amenda din 2007, Andrici a pierdut procesul la Curtea Supremă de Justiţie printr-o decizie definitivă şi irevocabilă. Andrici ar fi făcut, potrivit CNVM, tranzacţii cu acţiunile Petrom (SNP) şi Rompetrol Rafinare (RRC), în ultimele secunde ale şedintei de tranzacţionare din 31 martie 2006, stabilind niveluri artificiale de pret, pentru a profita de poziţiile deschise de contracte derivate (futures) la Bursa din Sibiu pe aceleaşi acţiuni. El ar fi înregistrat atunci un cîştig de peste 220.000 de lei din diferenţa de pret dintre acţiunile SNP şi RRC şi contractele futures aferente.

  • Gheorghe Stelian

Este samsarul imobiliar care i-a vândut, în 2006, Elenei Udrea terenul din cartierul Floreasca (strada Frederich Chopin) pe care fostul ministru a construit un imobil de lux, după ce a împrumutat 3 milioane de euro de la BRD. Creditul nu a fost achitat, ci a fost preluat, printr-un contract de novație, de la partenerul lui Gheorghe Stelian, Alexandru Faur.

Stelian Gheorghe este cel care, în parteneriat cu Alexandru Faur, ar fi cumpărat, în 2007, cu doar 100.000 de euro, drepturile litigioase asupra terenului de sub Circul de Stat Globus din Bucureşti, de la familia Tonolla, scrie replicaonline.ro. Aceeași publicație notează că este şi proprietarul hotelului Mamaia de pe litoral, pe care l-a cumpărat, prin Silviu Iordache, cu aproximativ 2,4 milioane de euro, în baza unei licitaţii organizate de Ministerul Turismului, condus de Elena Udrea.

  • Valentin Vișoiu

Partener al ginerelui lui Traian Băsescu, avocatul Radu Pricop, și unul dintre afaceriștii care a încasat o „felie” din contractul cu EADS.

Considerat unul dintre „regii imobilialelor” din România și plasat pe locul 73 în topul celor mai bogați români, realizat de Capital, cu o avere estimată la 70-75 de milioane de euro, Valentin Vișoiu este vechi partener de „afaceri” cu Radu Pricop, soțul Ioanei Băsescu și ginerele președintelui Traian Băsescu.

Visoiu_SZ 1

Consiliat juridic de Pricop, Vișoiu s-a îmbogățit din afaceri imobiliare și contracte cu instituții de stat, majoritatea chiar cu administrația locală din Pitești, orașul său de baștină. De altfel, la începutul acestei luni, Vișoiu a fost dus cu “mascații” la DNA, fiind cercetat în dosarul în care a ajuns după gratii primarul Piteștiului, Tudor Pendiuc.

În plus, Radu Pricop și Valentin Vișoiu au pus mâna, prin achiziția mai mult decât discutabilă, în 2008, pe drepturile litigioase pentru terenul de peste 90 de hectare, care a aparținut cândva Brătienilor în comuna argeșeană Ștefănești.

Cea mai importantă companie controlată de afacerist – Conarg Construct Pitești SRL – a obținut, în cel de-al doilea mandat de ministru de interne al lui Vasile Blaga, contractul pentru construcția sediului Poliției de Frontieră. Caietul de sarcini a fost trasat de fostul șef al Departamentului Schengen, Marian Tutilescu (vehiculat, în 2013, pentru postul de consilier pe probleme de securitate internă al lui Traian Băsescu), iar banii, 26.115.870 euro , au fost virați în conturile Conarg în perioada 2011 – 2012.

În perioada în care încheia contractul cu EADS, Valentin Vișoiu se afla în centrul unui scandal de presă, în condițiile în care, împreună cu un alt partener de afaceri, Gheorghe Badea, a obținut toate avizele necesare pentru construcția a zece microhidrocentrale pe pârâurile Capra, Buda şi Otic din județul Argeş. O zonă care este protejată şi desemnată sit de importanţă comunitară. Nimeni n-a reuşit, însă, să oprească atunci dezastrul, deşi mai multe ONG-uri au făcut numeroase sesizări la Garda de Mediu, la Parchet, la Poliţie şi chiar la Comisia Europeană.