-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:41
No menu items!

Cine poate să aprobe anchetarea lui Dan Nica de DNA

spot_img

Camera Deputaților a decis după șase luni că președintele Klaus Iohannis este cel îndreptățit

Nica Dan_SZ (2)

Comisia juridică a Camerei Deputaților a decis că Parlamentul European nu are niciun fel de competență în  ce privește ridicarea imunității fostului ministru Dan Nica, actual europarlamentar, această competență aparținând președintelui României sau Parlamentului României, a declarat miercuri secretarul Camerei, Niculae Mircovici.

„Biroul permanent a aprobat punctul de vedere formulat de Comisia juridică cu privire la imunitatea lui Dan Nica. Comisia juridică ne spune că Parlamentul European nu are niciun fel de competență în ceea ce privește ridicarea imunității domnului Nica și că pe cale de consecință orice solicitare împotriva unui parlamentar european român făcută în baza articolului 109, alineatul 2, din Constituția României trebuie respinsă ca fiind greșit îndreptată, deoarece instituția nu are atribuții în a emite o astfel de cerere împotriva unui membru sau fost membru al Guvernului României”, a declarat Niculae Mircovici, după ședința Biroului permanent al Camerei Deputaților.

El a adăugat că Parlamentul European a solicitat un punct de vedere cu privire la situația europarlamentarului Dan Nica datorită faptului că nu există o astfel de reglementare la nivelul PE, iar astfel de proceduri există la nivel național.

La nivel național noi avem situația în care urmărirea penală a unui membru al Guvernului sau al unui fost membru al Guvernului poate fi solicitată de Camera Deputaților în cazul în care aceasta are și calitatea de deputat, poate fi solicitată de Senatul România, în cazul în care are și calitatea de senator, sau poate fi solicitată de președintele României, dacă este fost ministru. Nu poate fi solicitată de Parlamentul European. Faptele de care este acuzat domnul Nica nu sunt din perioada de când este europarlamentar, ci de când a fost ministru

Niculae Mircovici
secretarul Camerei Deputaților

În luna martie, președintele Comisiei pentru afaceri juridice din Parlamentul European, Pavel Svoboda, a transmis conducerii Camerei Deputaților o scrisoare în care cere informații cu privire la practica din România în privința imunității parlamentare, informații care îi sunt necesare în examinarea cazului europarlamentarului Dan Nica pentru care ministrul Justiției a cerut ridicarea imunității.

Svoboda amintea că Parlamentul European a primit în noiembrie 2014 o scrisoare din partea ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, prin care se solicită ridicarea imunității parlamentare a lui Dan Nica, fost membru al Camerei Deputaților și al Guvernului, în prezent europarlamentar.

Scrisoarea a fost transmisă Comisiei juridice, care a elaborat un punct de vedere potrivit căruia „orice solicitare împotriva unui parlamentar european român făcută în baza articolului 109, alin 2 din Constituția României trebuie respinsă ca fiind greșit îndreptată deoarece instituția dumneavoastră nu are atribuții în a emite o astfel de cerere împotriva unui membru sau fost membru al Guvernului României”.

Potrivit Comisiei juridice numai Camera Deputaților, Senatul și președintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârșite în exercițiul funcției lor.

DNA a cerut pe 26 septembrie aviz de la președinte, Senat, Camera Deputaților și Parlamentul European pentru începerea urmăririi penale în cazul a nouă foști miniștri, printre care și Dan Nica, care în perioada mandatelor ar fi săvârșit infracțiuni, în cazul licențelor Microsoft pentru școli.

Valeriu Motoc