2.5 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 5:57
No menu items!

Cine poate amâna plata ratelor la bănci. Anunțul ministrului de Finanțe

spot_img

Coaliția de guvernare a decis amânarea pentru nouă luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care „se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă”. Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, a explicat însă, miercuri, că va fi un criteriu pentru a se obţine amânarea plăţii şi anume creşterea cheltuielilor per familie sau creşterea costurilor per companie cu 25%.

„În ultima şedinţă de coaliţie s-a decis să aplicăm această măsură privind moratoriul pentru amânarea ratelor la credite, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice. Nu este o măsură pentru toată lumea. E o măsură pentru cei care au dificultăţi în plata ratelor. Este o măsură care implică o analiză pe care fiecare companie şi-o va face, fiecare dintre cetăţeni, pentru că, aşa cum a fost şi măsura din pandemie, la finalul amânării acestor rate se va prelungi scadenţa la creditul respectiv cu o perioadă similară, dar vei avea de plătit. Nu este o scutire, este o amânare la plată. Criteriul principal sau schimbarea de paradigmă faţă de moratoriul din 2020 este creşterea cheltuielilor sau costurilor.

În pandemie, criteriul principal a fost scăderea veniturilor. Deci acum vom avea ca şi criteriu creşterea cheltuielilor per familie sau creşterea costurilor per companie cu 25% faţă de perioada anului trecut şi la companii, evident, va fi raportat la costurile referitoare la utilităţi, pentru că ne încadrăm şi în situaţia care a apărut între timp practic costul lunar e afectat de preţurile de la energie, de la combustibil, dar şi de la alte materii prime”, a spus Adrian Câciu, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului.

Întrebat dacă cei care vor să obţină amânarea ratelor trebuie să vină cu dovada că le-au crescut cheltuielile, ministrul de Finanţe a răspuns: „Procedura va fi destul de simplă, dar acesta va fi criteriul pe care l-am agreat împreună cu sistemul bancar. Această ordonanţă va fi avizată şi de către BNR care va emite şi o metodologie, iar în această ordonanţă vom avea şi un punct de vedere de la Asociaţia Românilor a Băncilor raportat la momentul acesta”.

Premierul Nicolae Ciucă a recunoscut că cei care decid să-și amâne ratele riscă dobânzi suplimentare.

„Este vorba de dobândă la dobânda pe perioada în care nu se plăteşte împrumutul. Această dobândă poate fi transferată în plata împrumutului pe perioada de derulare a acestuia, deci pe mai mulţi ani”, a spus el.

Amânarea ratelor este una dintre măsurile pe care Guvernul le va pune în aplicare în cadrul pachetului de măsuri „Sprijin pentru România”, de 1,1 miliarde de euro. Măsurile anunțate vor intra în vigoare începând din data de 1 iulie.

                                                                                                                 Adina Silav