4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024 - 20:37
No menu items!

Cine l-ar putea înlocui pe Yahya Sinwarn la conducerea Hamas

spot_img

Israelul a reușit miercuri în misiunea sa de un an de zile de a-l ucide pe liderul Hamas Yahya Sinwar, omul acuzat că a fost unul dintre autorii atacurilor din 7 octombrie 2023. Deși moartea lui Sinwar este o lovitură uriașă pentru Hamas, aceasta nu înseamnă nicidecum dispariția grupării. Hamas a promis să continue lupta, afirmând că uciderea liderilor – inclusiv a lui Sinwar – nu înseamnă sfârșitul mișcării lor.

O declarație de vineri a biroului politic al Hamas, care confirma moartea lui Sinwar, spunea „Hamas a devenit de fiecare dată mai puternică și mai populară, iar acești lideri au devenit un simbol pentru generațiile viitoare, pentru a continua călătoria către o Palestină liberă”.

Nu este clar dacă Sinwar însuși a lăsat instrucțiuni cu privire la cine ar trebui să-l înlocuiască, dar fratele său mai mic, Mohammed Sinwar, este văzut de mulți ca moștenitorul său evident. La fel ca fratele său, Mohammed este un militant al liniei dure care a devenit recent comandantul militar al Hamas.

Soarta lui Mohammed Sinwar este în prezent necunoscută. Mass-media israeliană a relatat vineri că un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) a declarat că acestea îl „caută în mod activ”. Un oficial israelian de rang înalt a declarat anterior pentru CNN că cei doi frați și-au petrecut mare parte din ultimul an unul lângă celălalt și au fost împreună încă din luna august.

Mousa Abu Marzouk, șeful adjunct al biroului politic al Hamas, care a contribuit la înființarea Hamas, ar putea fi, de asemenea, un candidat pentru înlocuirea lui Sinwar. Acesta a trăit cinci ani în Statele Unite înainte ca FBI să-l desemneze drept terorist. În cele din urmă a fost deportat.

Khaled Meshaal, fostul șef politic al grupării, este, de asemenea, văzut ca un candidat puternic pentru acest rol. Meshaal este bine cunoscut pe plan internațional, întâlnindu-se în trecut cu oficiali de rang înalt, printre care fostul președinte al Statelor Unite Jimmy Carter, regele Abdullah al II-lea al Iordaniei și liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei.

Cu toate acestea, el s-ar putea confrunta cu dificultăți din cauza sprijinului acordat în trecut unei revolte sunnite împotriva președintelui sirian Bashar al Assad, deoarece Hamas, la rândul său o grupare sunnită, este sprijinită de Iranul majoritar șiit.

Adjunctul lui Sinwar, Khalil Al Hayya, este văzut ca un alt concurent puternic pentru acest rol. Acesta a acționat în calitate de negociator șef pentru Hamas în timpul recentelor discuții de încetare a focului de la Cairo și este stabilit în Qatar.

Atât Meshaal, cât și Al Hayya se numără printre oficialii de rang înalt ai Hamas de mulți ani. Ambii au fost ținta unor tentative de asasinat israeliene în trecut. În 1997, agenți Mossad israelieni care s-au dat drept turiști canadieni au pulverizat o substanță otrăvitoare în urechea lui Meshaal. Incidentul a fost larg mediatizat, agenții serviciilor secrete israeliene fiind capturați în Iordania.

Israelul a ucis liderii anteriori ai Hamas: În 2004 l-au ucis pe fondatorul Hamas, șeicul Ahmed Yassin. Câteva săptămâni mai târziu, a fost ucis succesorul său, Abdel Aziz Rantisi.

Deși Hamas a reușit întotdeauna să își revină după asasinatele multiple ale liderilor săi, este greu de spus cum se va regrupa acum, având în vedere modul în care structura organizațională a Hamas s-a schimbat sub conducerea lui Sinwar.

Sinwar și-a consolidat puterea în timpul războiului, devenind singurul factor de decizie al Hamas în Gaza, după uciderea celorlalți doi oficiali de top ai Hamas.

Mohammed al-Masri – cunoscut sub numele popular de Mohammed Deif – a fost comandantul brațului militar al Hamas, Brigăzile Al-Qassam, și a fost ucis într-un atac aerian israelian în iulie. Marwan Issa, adjunctul lui Deif, a fost ucis în martie, potrivit armatei israeliene. Hamas nu a recunoscut niciodată moartea acestora.

Sinwar a devenit cel mai important lider al Hamas după asasinarea lui Ismail Haniyeh în capitala iraniană Teheran, în iulie. Iranul a dat vina pe Israel pentru această crimă. Forțele de apărare israeliene nu au comentat acuzația.

Elena Cristea