4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 17:10
No menu items!

Cine îl va înlocui pe Valer Dorneanu la șefia CCR. Toți candidații, avize pozitive în Comisia Juridică

spot_img

Toți candidații susținuți de partidele politice pentru a-l înlocui la Curtea Constituțională pe Valer Dorneanu, actualul președinte al CCR, au primit avize pozitive, miercuri, din partea Comisiei Juridice a Camerei Deputaților. PSD l-a propus pe Bogdan Licu, prim-adjunctul procurorului general al României, USR, pe Cristi Danileţ, exclus din magistratură de CSM, iar profesorul universitar Ioan Sabău-Pop a fost propunerea AUR. Votul în plen va fi pe 3 mai.

La audieri, Bogdan Licu, prim-adjunctul procurorului general al României, propus de grupul parlamentar al PSD, a afirmat că are 26 de ani de activitate în Ministerul Public. El a precizat că, în calitate de judecător al CCR, nu poţi să te abţii, pentru că nu judeci persoane, ci ceea ce se deduce judecăţii potrivit Constituţiei. 

Bogdan Licu a fost întrebat de deputaţii din Comisia Juridică despre notele mici de la licenţă, el arătând că nu îi fac cinste notele din facultate. „Trebuie să vă spun că muncesc de la 18 ani”, a spus Licu, care a adăugat că tatăl său a decedat când el era mic şi că a făcut facultatea fiind nevoit să-şi întreţină familia”. 

Exclus din magistratură, Cristi Danileţ, propunerea USR pentru postul de judecător al CCR, a afirmat că a făcut o prezentare a activităţii sale profesionale: şcoli absolvite, posturi ocupate la instanţe, la Minsterul Justiţiei şi la CSM. „Am arătat activitatea mea ştiinţifică, constând în publicaţii in revistele de specialitate, proiecte internaţionale, sesiuni de comunicare ştiinţifică. Am arătat câteva aspecte pe care le-aş vedea îmbunătăţite în modul de funcţionare a CCR: pronunţarea hotărârilor odată cu motivarea, sistematizarea jurisprudenţei, explicarea acesteia pe înţelesul oamenilor, motivarea obligatorie a opiniilor minoritare”, a arătat Danileţ. 

Judecătorul le-a transmis deputaţilor că dreptul UE are prioritate in faţa legislaţiei interne, prin voinţa constituţională exprimată în art. 11, 20 şi 147 Constituţia României. „CCR a devenit actor politic prin modul de soluţionare a conflictelor juridice de natură constituţională şi acest rol ar trebui redus pe cale jurisprudenţială”, a mai spus Danileţ. Despre pedofilie, acesta a arătat că „este o tulburare mintală, iar judecătorii sancţionează doar actele infracţionale”. „Nu am niciun fel de toleranţă pentru agresiunile sexuale”, a mai precizat Cristi Danileţ. El a menţionat că nu a negociat nimic politic pentru a fi nominalizat. „Acum un an am discutat în ICDE posibilitatea susţinerii unor candidaturi la CCR din partea societăţii civile, iar USR a preluat propunerea. Singura discuţie cu mine a fost dacă accept propunerea şi am fost de acord. Sper că am convins că îndeplinesc condiţiile”, a mai arătat Danileţ. 

Candidatul AUR, profesorul universitar Ioan Sabău-Pop, a declarat că este nevoie de o serie de modificări legislative, inclusiv de revizuirea Legii fundamentale pentru ca activitatea Curţii Constituționale să fie primenită. „Ar fi nevoie de o serie de modificări, inclusiv de revizuirea Constituţiei, care să ducă la primenirea activităţii Curţii Constituţionale şi la celelalte autorităţi ale statului”, a spus Ioan Sabău-Pop.

Avizul pozitiv al Comisiei Juridice este consultativ. Votul în plen va fi dat pe 3 mai. 

Și Comisia juridică a Senatului a avizat favorabil, miercuri, în urma audierilor, toate cele trei candidaturi pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale – Iulia Scântei, Peter Ecksterin-Kovacs şi Radu Ghidău, relatează Agerpres.

În luna iunie expiră mandatele a trei judecători CCR, inclusiv al președintelui Curții, Valer Dorneanu. El a fost propus de Camera Deputaților, în timp ce locul Monei Pivniceru va fi luat de candidatul propus de Senat. Al treilea judecător care pleacă de la CCR este fostul șef DNA, Daniel Morar, propus de Administrația Prezidențială. Conform unor surse politice, Klaus Iohannis o va propune, în locul lui Morar, pe actuala șefă a departamentului Constituțional Legislativ de la Cotroceni, Mihaela Ciochină. 

În ceea ce privește șefia CCR, este posibil ca judecătorul CCR Marian Enache, care are mandat până în 2025, să ocupe această funcție, din partea PSD.

Raluca Dan