Agenția Națională de Integritate nu a găsit nimic în neregulă la averea ministrului afacerilor interne
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a finalizat verificarea averii vicepremierului Gabriel Oprea, ministrul afacerilor interne și preşedinte al UNPR. Având în vedere că nu a identificat diferenţe semnificative între modificări intervenite în avere pe durata exercitării funcţiilor publice şi veniturile realizate, dosarul a fost clasat.
În data de 29 mai, Agenţia Naţională de Integritate a comunicat viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, Raportul de evaluare în urma sesizării depusă de către o persoană fizică, la începutul acestui an. Ca urmare a finalizării evaluării privindu-l pe ministrul Afacerilor Interne, nu a fost identificată o diferenţă în sensul prevederilor art. 18 din Legea 176/2010. Prin urmare, Agenţia Naţională de Integritate a decis clasarea lucrării respective
Ministerul Afacerilor Interne
comunicat
Potrivit Agerpres, vicepremierul Gabriel Oprea a precizat, pe 3 aprilie, că a mai trecut „prin filtrul” instituţiilor cu atribuţii în verificarea demnitarilor şi niciodată nu i s-a imputat „vreo abatere sau vreo neregulă”.
ANI a fost sesizată pentru verificarea averii lui Gabriel Oprea de o persoană fizică, prin intermediul avocatei Monica Croitoru-Anghel. Potrivit unor surse judiciare, persoana care a dorit demararea verificărilor este fostul director al Spitalului Militar Central, și fost șef al Direcției Medicale din MApN, Ioan Sîrbu. Aceleași surse ne-au declarat că Monica Croitoru-Anghel este soția lui Ioan Sîrbu. Acesta a fost și el în atenția ANI, anul trecut, când agenția a constatat existența unor indicii privind săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și trafic de influență. Pe de altă parte, Ioan Sârbu i-a făcut plângere penală lui Gabriel Oprea și la DNA.
De unde a început războiul plângerilor pe numele ministrului Oprea
Cu toate că în sesizarea făcută la ANI de avocata Diana Monica Croitoru – Anghel se menţionau bunele intenţii venite din partea clientului său – „un bun cetăţean care nu are niciun conflict sau vreo legătură cu ministrul Gabriel Oprea” -, verificările inspectorilor de integritate dezvăluie un conflict mai vechi între Ioan Sîrbu și generalul Oprea.
Astfel, angajați din MApN își amintesc că, în 2010, Sîrbu – atunci directorul Directiei Medicale a ministerului – a fost schimbat din funcție de ministrul apărării Gabriel Oprea după ce pensionarii militari au fost obligați să-și plătească singuri analizele RMN făcute cu aparatele pe care directorul le închiriase de la diferite firme private.
Afacerea descoperită de Gabriel Oprea s-a lăsat atunci inclusiv cu anchetarea lui Sîrbu, iar acest lucru a însemnat începutul conflictului al cărui episod s-a consumat acum la ANI.
Legătura dintre Ioan Sîrbu și acțiunea ANI a fost evidentă atunci când inspectorii de integritate au constatat că soția lui Ioan Sîrbu este avocata care a depus sesizarea, iar „clientul de bună-credință” este nimeni altul decât directorul demis în 2010.
Andi Topală