-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:31
No menu items!

Cine este noul consilier al procurorului șef DIICOT

spot_img

Noul procuror șef al DIICOT, Felix Bănilă, face o primă mutare spectaculoasă, la câteva zile după ce a preluat conducerea instituției, și își aduce pe post de consilier un procuror cu experiență, dar și cu un trecut interesant: Mariana Alexandru.

Surse judiciare spun că Mariana Alexandru a fost forțată, prin deschiderea unui dosar penal, să plece din DNA în 2014, după ce căzuse în dizgrația adjunctului Călin Nistor și a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Înainte de deschiderea acestui dosar, Marianei Alexandru i s-a imputat un incident de securitate intern, în urma căruia s-ar fi produs o scurgere de informații. “I s-a reproșat că fie ea, fie polițiștii ei au lăsat biroul deschis și nu e clar cine ar fi avut acces la o serie de documente dintr-un dosar penal aflat în lucru. Deși nu s-a putut proba nimic concret, în paralel cu eliberarea Marianei Alexandru din DNA, a fost dat afară și polițistul ei de încredere, Morari (unul dintre polițiștii care lucraseră în dosarul “Cătălin Voicu” – n.r.)”, au explicat sursele citate pentru Sursa Zilei.

Dosarele procurorului Alexandru

Mariana Alexandru a fost, până în 2014, procuror în cadrul Direcției Naționale Anticorupției, făcând parte în principal din echipa lui Daniel Morar. La DNA, printre altele, Mariana Alexandru este procurorul care a anihilat rețeaua de trafic de influență din instanțele de judecată, condusă de fostul senator PSD Cătălin Voicu.

Tot Alexandru este procurorul care a instrumentat dosarul baronului PDL de Dâmbovița, Florin Popescu, un personaj extrem de apropiat de Elena Udrea. Popescu avea să fie condamnat definitiv, după ce i-a cerut unui om de afaceri mită constând în carne de pui, pentru campania electorală a partidului.

Mariana Alexandru este cea care a redeschis cercetările în dosarul cunoscut publicului drept “Gala Bute”, după ce procurorii Claudiu Dumitrescu și Alina Stoica doreau să trimită instanței cauza cu un singur inculpat – un funcționar de mâna a doua. Decizia procurorului Alexandru de a redeschide ancheta a dus ulterior la cercetarea, în dosarul “Gala Bute”, a Elenei Udrea și a celorlalți inculpați în cauză.

Executată de cuplul Nistor – Kovesi

După venirea, în 2013, a Laurei Codruța Kovesi la conducerea DNA, Mariana Alexandru a mai rezistat foarte puțin până să ajungă să fie prinsă în reglările de conturi din interiorul DNA, deși aparent Kovesi îi oferise încredere și postura de adjunct al Secției a II-a din DNA.

După trecerea la conducerea Secției a II-a, chiar și ca adjunct, Mariana Alexandru a căzut în dizgrația adjunctului șefei DNA de atunci, responsabil de această Secție, Călin Nistor. Surse din interiorul DNA spun că foarte des Nistor mergea la Kovesi și îi spunea că Mariana Alexandru ar trebui dată afară din DNA sub diferite pretexte.

“În tot acest război intern, nu e clar cum procurorul Iulian Păncescu din Secția I a DNA făcea în același timp cercetări într-un dosar penal deschis la acel moment și care viza posibilitatea să fi ascuns posibile documente față de procurorii care instrumentau dosarul penal al fostului premier Adrian Năstase. Ulterior, dosarul a fost închis pentru că nu exista nicio dovadă în acest sens”, au explicat surse judiciare desfășurarea evenimentelor care au dus, în final, în 2014, la plecarea din DNA a Marianei Alexandru prin pensionare.

Aceleași surse spun că, după deschiderea dosarului penal, Alexandru a fost chemată la conducerea de atunci a DNA și i s-a cerut în mod expres să plece din instituție.

La momentul pensionării, Mariana Alexandru avea 54 de ani, fiind foarte departe ca vârstă de un procuror care și-ar putea dori să se pensioneze.

Mariana Alexandru este soția lui Ion Alexandru, fost procuror militar șef al Secției militare din DNA, revenit în Parchetul General – Secția Militară, după desființarea Secției militare a DNA.

Cristi Ciupercă