7 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024 - 15:30
No menu items!

Cine este de fapt “finanțatorul” campaniei lui Călin Georgescu. Afaceri care ajung în Malta și Costa Rica. Acuzații de escrocherie pe modelul Ponzi

spot_img

Bogdan Peschir, așa-zisul antreprenor din Brașov care s-a lăudat cu implicarea în finanțarea companiei online a candidatului la prezidențiale Călin Georgescu și s-a comparat chiar cu Elon Musk, pare doar un pion din România al unor afaceriști străini cunoscuți în industria crypto. Centrul bussiness-urilor acestora se află în Costa Rica, iar singura lor filială europeană care mai funcționează are sediul în Malta. Au produs și instalat ATM-uri pentru criptomonede în mai multe state europene și au promis, încă din 2017, că vor lansa o nouă criptomondă – Pura. În jurul căreia se menține, încă de atunci, un scandal cu acuzații de înșelăciune.

Deși au făcut, anual, investiții netransparente de zeci milioane de euro în digitalizarea instituțiilor (servicii secrete, poliție, Parchete, ANAF)  și în dezvoltarea de pârghii prin care aceste instituții să poată proteja votul românilor, autoritățile române nu au nicio informație despre modul în care a fost finanțată campania lui Călin Georgescu și nici despre cei care au plătit.

Jurnaliștii au încercat, însă să afle adevărul despre cei care au orchestrat și au susținut financiar campania lui Cătălin Georgescu.

 O firmă fără activitate

Unul dintre cei care s-au lăudat cu sprijinul acordat prezidențialului este BOGPR (user-ul folosit pe rețele de socializare). Pe numele lui real Bogdan Peschir, așa-zisul antreprenor e prezentat drept un “bogătaș” – care a devenit o personalitate cunoscută în mediul online prin donațiile spectaculoase, de zeci de mii de euro, făcute în doar câteva ore unor maneliști, pe TikTok.

Vila situată într-una dintre zonele selecte ale Brașovului și mașinile de lux pe care le afișează nu se reflectă și în veniturile la vedere, pe care le obține Bogdan Peschir.

“Bogătașul” este acționar al unei singure societăți comerciale, pe care a înființat-o pe 2 noiembrie 2021 și, de 3 ani, nu a avut niciun fel de activitate, conform datelor publice de pe platforma ANAF.

Societatea Digital On-Ramp Solurions SRL are ca principale obiecte de activitate “activități de servicii în tehnologia informației” și “activități de consultanță în tehnologia informației” și are sediul social în municipiul Brașov, pe strada Zizinului 106A, spațiul D3-B-P-01.2.

La aceeași adresă, într-un spațiu vecin, mai exact, spațiul D3-B-P-01.3, își mai are sediul social o societate cu același obiect de activitate: BITXATM TECHNOLOGY SRL. Acționari ai acestei societăți – la care Bogdan Peschir a fost angajat, așa cum arată chiar el pe conturile online– sunt Ruxandra Nicoleta Adam și Thomas Albrecht Graf, cetățean german cu domiciliul în Atenas, Costa Rica. Nici această firmă nu declară venituri în ultimii ani. 

 Valorile Avalon Life, similare cu ale candidatului Georgescu

Pe Thomas Albrecht Graf îl regăsim ca acționar al unor companii cu sediul în Costa Rica și Malta (în orașul St. Julian’s).

Centrul afacerilor sale cu ATM-uri de crypto a fost stabilit, de altfel, încă din 2016 – 2017, în Costa Rica. Unul dintre cele mai cunoscute bussines-uri fondate de Graf, în mediul celor care se ocupă de tranzacții cu criptomonede este Avalon.

Cu sediul central în Costa Rica, compania își justifică alegerea privind stabilirea centrului de business, prin grija pentru mediul înconjurător. Foarte puține mențiuni despre protecția conferită de statul sud-american unor afaceriști care-și optimizează business-urile și, implicit veniturile, departe de regulile și normele trasate de autoritățile din statele din care provin.

Chiar din deschiderea site-ului  (unde Graf apare ca fondator și CEO) – https://avalon-life.io/avalon/ – aflăm următoarele:

“Populația din Costa Rica se clasează printre între primele cinci dintre cele mai fericite din lume. (…) Costa Rica este lider în sustenabilitatea ecologică, găzduind specii unice de faună sălbatică originară doar din țară, stabilă din punct de vedere politic și prietenoasă cu criptomonede. Costa Rica își propune să devină prima țară din lume elimină plasticul de unică folosință și a devenit lider global în domeniul mediului, cu scopul de a avea o amprentă de carbon neutră până în 2021”.

Aceeași filosofie referitoare la mediu și plastic, împărtășită și promovată și de Călin Georgescu, încă din mandatul său la ONU.  

Mai mult, în perioada 2015 – 2016, când Graf punea bazele afacerilor sale în domeniul crypto, Călin Georgescu susține, potrivit CV-ului său, că a fost director executiv și consilier special al directorului general al biroului ONU de la Geneva, scriind la finalul prezentării că a fost ”director executiv al Institutului Indicelui Global al Sustenabilității al Națiunilor Unite (United Nations Global Sustainable Index Institute) din Geneva și Vaduz (2015–2016)”, în realitate, o fundație înființată în 2014 ce nu are vreo legătură directă cu ONU, nu face parte din ONU, ci doar susține inițiativele ONU.

Acuzații de escrocherie pe modelul schemei Ponzi

Pe platformele și forumurile utilizate de oameni din toată lumea pentru tranzacționarea de criptomonede și pentru schimb de informații legate de aceste business- uri, compania din Costa Rica a lui Graf, Avalon Life, se află în centrul unui scandal legat de promisiunile privind lansarea unei noi criptomonede – numită Pura sau PuraLife.

Urmând modelul celebrului escroc Charles Ponzi, doar prin promisiuni, Thomas Albrecht Graf și asociații lui au reușit, încă din 2017, să convingă oameni din toată lumea să investească în noua monedă Pura / PuraLife. Criptomoneda nu a mai fost lansată nici astăzi, dar banii investitorilor au rămas blocați în conturile Avalon, după cum acuză mulți dintre aceștia pe forumurile care pot fi consultate la o simplă căutare pe Google.

Raluca Dan