Alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024 au adus o surpriză majoră în peisajul politic românesc: Călin Georgescu, un candidat independent, s-a clasat pe primul loc, după centralizarea voturilor exprimate la scrutinul de duminică.
UPDATE ora 09.00-Elena Lasconi a trecut pe poziţia a doua, depăşindu-l pe Marcel Ciolacu
Candidatul USR la Preşedinţiei Elena Lasconi a trecut pe poziţia a doua, depăşindu-l pe Marcel Ciolacu ca număr de voturi, ceea ce înseamnă că va intra în turul al dolea al alegelor prezidenţiale, cu independentul Călin Georgescu, care este pe primul loc, cu 22,94% din voturile exprimate, după centralizarea a peste 99, 91% din procesele verbale.
Călin Georgescu, un produs TikTok
Campania lui Georgescu a câștigat vizibilitate în ultimele săptămâni, mai ales pe platforma TikTok, unde mesajele sale virale au atras un număr semnificativ de tineri.
Românii din diaspora l-au votat masiv, susținând că este candidatul perfect pentru titlul de președinte și că numai cu ajutorul lui, se vor întoarce în țară.
Călin Georgescu, studii în securitate şi apărare naţională
Călin Georgescu, candidat independent la președinție, este de profesie inginer. El a trecut în CV că a absolvit Institutul Agronomic din București și că are diplomă de Master în Îmbunătățiri Funciare, ambele în perioada regimului Ceaușescu (1980-1986). De asemenea, a scris în CV că are doctoratul în Pedologie, obținut în 1999 la Universitatea de Agronomie din Bucureşti. Totodată, are studii în securitate şi apărare naţională în cadrul Colegiului Naţional de Apărare (2007).
Înainte de Revoluţie, a fost angajat ca inginer agronom la o întreprindere din Făgăraş, judeţul Braşov.
În anii ’90, a fost șef al biroului senatorial pentru Mediu și consilier al Ministrului Mediului, iar ulterior a condus ONG-ul Asociația Tineretului Ecologist din România (TER). În guvernarea CDR din anii ’90, a devenit secretar general al Ministerului Mediului, iar în anii 2000 a ocupat funcții în Ministerul de Externe și la ONU în domeniul conservării mediului.
În plan politic, numele său a fost vehiculat pentru prima dată în spaţiul public în primăvara anului 2012, când ar fi trebuit să devină premier după căderea Guvernului Boc, dar nu a fost numit.
Averea lui Călin Georgescu
Candidatul de pe Tiktok, așa cum a fost denumit Călin Georgescu, candidatul independent care a luat fața tuturor adversarilor la prezidențiale, nu deține în proprietate o casă.
Călin Georgescu deține un teren intravilan în Brașov, o mașină Toyota Yaris și are în conturi bancare 264.000 de euro pe care îi ține la banca maghiară OTP.
Călin Georgescu nu are datorii, iar în ultimul an a câștigat 72.000 de lei ca profesor la Universitatea din Pitești. Soția sa a câștigat, din salariu, 25.458 de lei în ultimul an. Aceste date sunt înregistrate în declarația sa de avere, care a fost depusă pe data de 1 octombrie a acestui an.
Călin Georgescu, obligat să șteargă materialele de promovare electorală fără cod de identificare
Călin Georgescu a fost obligat de BEC, cu trei zile înaintea alegerilor prezidențiale, să șteargă de pe net materialele de promovare electorală fără cod de identificare.
Biroul Electoral Central a admis pe 21 noiembrie o plângere depusă de un cetățean care a reclamat că Georgescu distribuie materiale de propagandă electorală pe Facebook și Tik Tok care nu conţin codul unic de identificare primit de la Autoritatea Electorală Permanentă (CMF).
„Eu am declarat încă de la începutul campaniei, printr-un mesaj public, că nu voi accepta să fiu identificat cu un cod, atât timp cât numele meu este Călin Georgescu. Deci BEC se putea sesiza cu privire la acest aspect încă de la începutul campaniei electorale. Faptul că nu există promovare sau după caz sponsorizare, respectiv decontarea vreunei sume, face decizia BEC nulă prin faptul că ea nu reprezintă altceva decât o încercare de intimidare la adresa mea și a Poporului Român”, s-a apărat Călin Georgescu.
În pofida acestei sancțiuni, popularitatea sa a continuat să crească.
S-a filmat când făcea baie într-un lac de munte când afară erau -6 grade
Georgescu a practicat judo de performanță, dobândind centura neagră și câștigând, în 1979, titlul de vicecampion național și balcanic la junior. A fost alergător de performanță pe distanța de 10.000 de metri și a practicat karate Shotokan, obținând centura neagră în 1995, sport pe care îl practică și în prezent. A participat și la un concurs de maraton, „Ștafeta Carpaților 2006”. Într-un interviu din anul 2021, declara că duce o viață sportivă, continuând să practice alergarea, ski-ul, săriturile de la înălțime în apă (cliff diving) și înotul în apă rece.
Într-un videoclip postat pe canalul său de YouTube, Georgescu este filmat înotând într-un lac înghețat, în timp ce temperatura de afară era de -6 grade Celsius.
„Șoc”, „surpriză” și „cutremur”- presa internațională
„Șocant” și „reușită surpriză” sunt termenii folosiți de presa internațională în primele relatări despre alegerile prezidențiale din România. BBC, The Guardian, France 24, The Associated Press, Reuters și AFP l-au caracterizat pe Călin Georgescu drept „un candidat pro-rus” și o „surpriză” care a produs „un cutremur” în peisajul electoral din România.
„Un populist de extremă dreapta surprinde la alegerile prezidenţiale din România, urmând să intre în turul doi”, scrie agenția The Associated Press (AP) despre Călin Georgescu, precizând la momentul transmiterii știrii că acesta se va confrunta probabil cu premierul Marcel Ciolacu în turul doi.
Este „un rezultat care a cutremurat peisajul politic al ţării”, adaugă AP, preluată de News.ro. “Un populist de extremă dreapta puţin cunoscut a trecut în frunte la alegerile prezidenţiale din România, arată datele electorale, şi se va confrunta probabil cu premierul de stânga Marcel Ciolacu în turul doi, peste două săptămâni, un rezultat care a cutremurat peisajul politic al ţării.
Georgescu, 62 de ani, a candidat independent şi nu era foarte cunoscut. El a depăşit majoritatea sondajelor locale, provocând o undă de şoc în mediul politic românesc în timp ce urca în top”, scrie AP.
France 24 notează că “un candidat pro-rus şi premierul se vor înfrunta în turul al doilea” al alegerilor prezidenţiale din România şi menţionează că Georgescu îşi datorează scorul campaniei virale de pe TikTok.
“Un candidat pro-rus a reuşit o surpriză în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România. Duminică, 24 noiembrie, Călin Georgescu s-a clasat pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România, devansându-l pe premierul proeuropean Marcel Ciolacu. După numărarea a 98,66% din buletinele de vot, Călin Georgescu a obţinut 22,59% din voturi, faţă de 19,55% pentru Marcel Ciolacu. Dacă această tendinţă se menţine, cei doi bărbaţi se vor confrunta într-un al doilea tur de scrutin programat pentru 8 decembrie, între timp alegerile parlamentare urmând să aibă loc peste o săptămână. Călin Georgescu îşi datorează scorul unei campanii TikTok care a devenit virală, axată pe necesitatea opririi ajutoarelor pentru Ucraina”, menţionează France24.
The Guardian: Șoc în România
“Şoc în România: Călin Georgescu, criticul de extremă dreaptă al NATO, preia conducerea în alegerile prezidenţiale”, a titrat The Guardian după scrutinul de duminică. “Georgescu, care a numit scutul antirachetă balistic al NATO o „ruşine a diplomaţiei”, se va confrunta probabil în turul doi cu premierul de stânga Marcel Ciolacu. Un populist de extremă dreapta puţin cunoscut a preluat conducerea în alegerile prezidenţiale de duminică din România, potrivit datelor electorale, şi se va confrunta probabil cu premierul de stânga Marcel Ciolacu într-un al doilea tur de scrutin peste două săptămâni, un rezultat care a zguduit peisajul politic al ţării”, menţionează The Guardian.
BBC, despre prezidențialele din România: „Șocant”
“Un candidat de extremă-dreapta conduce şocant în scrutinul prezidenţial din România”, notează şi BBC. Un politician „de extremă-dreapta, pro-rus, a preluat un avans surprinzător în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România, rezultatele preliminare plasându-l pe rivalul său pro-european pe locul al doilea. Rezultatul solid al lui Georgescu, care nu are un partid propriu şi a făcut campanie în mare parte pe platforma de socializare TikTok, a fost cea mai mare surpriză a alegerilor.
El este acum pe cale să îl înfrunte pe Ciolacu în finala pentru preşedinţie de la 8 decembrie. Aceasta ar reprezenta o dilemă pentru milioanele de români care au votat pentru alţi candidaţi. O opţiune ar fi să îl susţină pe social-democratul populist Ciolacu, o figură a establishmentului care ar continua calea pro-occidentală a României. Susţinerea lui Georgescu, care a promis suveranitatea României, este alternativa. Georgescu, care nu aparţine niciunui partid, a jurat, de asemenea, să pună capăt la ceea ce el numeşte servilism faţă de Uniunea Europeană şi NATO, în special în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina. El a condamnat scutul balistic antirachetă al NATO de la Deveselu”, comentează bbc.com.
Adina Bucur