4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 14:58
No menu items!

Cine e vinovat de moartea lui Patrick Ekeng. Legiștii îi contrazic pe medicii care l-au lăsat să intre pe teren

spot_img

Rezultatele Institutului Naţional de Medicină Legală (INML) după disecţia făcută pe inima fotbalistului Patrick Ekeng arată că organul suferea de mai multe afecţiuni patologice, se arată într-un comunicat de presă al INML.

Potrivit instituției, rezultatele toxicologice se vor afla abia peste două săptămâni.

”În legătură cu decesul sportivului Ekeng Patrick, Institutul Național de Medicină Legală <<Mina Minovici>> vă informează că în urma disecției cordului efectuata 10.05.2015 s-au constatat următoarele aspecte patologice:

– cardiomegalie (greutate cord = 570 grame, diensiuni: 14/11,5/7 cm) determinată predominant de  hipertrofia ventricului stâng și a septului interventricular (grosime maximă 2,4 cm)

– anomalii coronariene multiple:

 – bridge-ing întins la nivelul arterei coronare stângi (ramul descendent anterior) și la nivelul arterei coronarei drepte

– hipoplazia ramului circumflex al coronarei stingi

– sechele de endocardită a valvei mitrale cu modificarea evidență (retracții și indurații) a cuspidei posterioare”.

Institutul Național de Medicină Legală
comunicat de presă

Deși legișii au concluzionat că afecțiunile de care suferea fotbalistul camerunez sunt vechi, marți, directorul adjunct al Institutului Național de Medicină Sportivă, Simona Nanoveanu, declara pentru hotnews.ro că Ekeng a fost declarat “apt pentru sportul de performanță”, în urma examenului pe care l-a făcut în instituția medicală pe 12 ianuarie anul acesta.

“Nu avem de ce să facem diferențe între un control la un fotbalist și la un alt fotbalist. Uneori, da, facem diferențiere între unele sporturi. Acestea au nevoie de exemplu pe probe specifice de anumite probe, alții de cu totul alte probe, dar el (n.r. Ekeng) a facut aceleași probe ca toți ceilalți fotbaliști.

Ce este în plus la el, este că el a venit prima dată față de restul sportivilor care erau în baza de date, care aveau fișă veche la noi, la care noi ne uităm comparativ.

Întotdeauna când vine sportivul prima dată, e nevoie de o atenție și mai mare. La examenul cardiologic s-au constatat particularități pe EKG, insist particularități, și nu modificări patologice. Existând, însă, particularități pe care cardiologul le-a considerat specifice fenotipului, s-a cerut o investigație suplimentară și aceasta a fost ecografia. Ecografia a fost făcută de doctorul Liviu Bătineanu (medicul echipei de fotbal Dinamo Bucuresti – n.r.) la o clinică agreata de Dinamo. Rezultatul a venit în data de 14 (ianuarie 2016 – n.r.), cardiograma a fost perfect normală și sportivul a primit aviz. Nu aveam de ce să nu îi acordăm acest aviz”, a explicat directorul adjunct al Institutului Național de Medicină Sportivă.

„Noi i-am cerut să declare antecedentele, iar el nu a declarat nimic, nicio boală în familie, nici pentru el nu a declarat că ar fi avut vreo boală pe care să o știe. A declarat pe propria răspundere că nu sufera de nimic și nici nu ar fi suferit de ceva. Am mai avut de-a lungul timpului particularități pe EKG cu sportivi din Africa, știm că ele există și ca s-a discutat la congrese despre ele, medicii cardiologi le cunosc”, a mai spus Simona Nanoveanu.

Cât despre acuzațiile legate de intervenția de după ce fotbalistul s-a prăbușit pe teren, medicul echipei Dinamo, Liviu Bătineanu a precizat că și-a făcut datoria și nu are ce să-și reproșeze.

“Nu era nevoie de resuscitare pe teren. Ekeng avea puls și respira. Din câte am înțeles de la ambulanțieri i s-a pus și monitorul, avea și pulsoximetru care indică saturația de oxigen. La spital a ajuns cu fibrilație ventriculară. Când l-au transportat cu targa, a intrat în fibrilație ventriculară. Nu a mai avut puls după o oră și jumătate. Treaba mea se termină când intră în ambulanță. Asistența medicală de urgență o asigură ambulanța.

Am eliberat căile respiratorii. M-am asigurat de funcțiile vitale. Avea puls, respira, dar gura era încleștată și i-am asigurat respirația. Nu îmi este teamă de anchetă, de ce să îmi fie teamă? Dacă putea fi salvat? Nu pot să spun eu. Probabil putea, eu știu!?”, a completat medicul Bătineanu.

R.D.