1.8 C
București
marți, 11 februarie 2025 - 16:19
No menu items!

Cine controlează abuzurile în România. Senatorii si deputații care vor să ne scape de corupție

spot_img

Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții este teoretic menită să lupte împotriva corupției și să investigheze abuzurile, dar în realitate, eficiența sa este adesea pusă sub semnul întrebării. Cei care conduc această comisie sunt adesea oameni fără experiență în justiție sau administrație publică, dar cu averi impresionante. Mulți dintre ei sunt politicieni controversați, cu acuzații de corupție, ceea ce ridică mari îndoieli cu privire la capacitatea lor reală de a combate corupția.

Șeful Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții de la Senat, pasionat de criptomonede

Senatorul AUR de Constanța Nicolae Vlahu este președinte al Comisiei pentru combaterea corupției și membru în Comisia juridică ale Senatului.

Conform declarației de avere, Nicolae Vlahu deține un apartament de 44,25 mp, achiziționat în 2024, alături de soție, la Constanța. Are și două autoturisme, un Audi fabricat în 2012 și un Mercedes Benz, fabricat în 2017. La rubrica bunuri, a menționat un Ceas Rolex în valoare de 40.000 lei. 

Soții Vlahu au mai multe conturi deschise la bănci, cum ar fi la ING Bank, unde dețin 10.546 lei într-un cont deschis în 2008, 988 euro într-un cont din 2022 și 137.387 lei, într-un cont deschis în 2020. Pe Revolut au în cont 2.720 lei, iar la Banca Transilvania, soții Vlahu dețin 62.526 lei într-un cont deschis în 2024 și suma de 972 euro în alt cont deschis în același an.

Nicolae Vlahu a împrumutat Partidul AUR cu suma de 650.000 lei.

Ca venituri, Nicolae Vlahu și Marinela Vlahu au obținut sume de bani pentru servicii avocațiale de la Vlahu și Asociații Societate Civilă de Avocați, mai exact, 2.982 lei a obținut  fostul consilier județean, iar soția a încasat 90.485 lei.

Vlahu Nicolae are pe Online Revolut și criptomonede, în valoare de 68. 698 de lei.

Senatorul Bem de la SOS Vaslui, fără venit, dar ”faimos” în patria licorilor. Senatorul ar avea datorii de ordinul sutelor de mii de lei la bugetul statului

Vicepreședintele Comisiei pentru abuzuri este senatorul Bem Cristian de la Vaslui care trăiește conform declarației de avere cu 1.900 lei pe lună.

Potrivit presei locale, declarația sa de avere nu ar reflecta nici mãcar 1% din realitatea în care trăiește. Bem a fost supus unei verificări fiscale personale pentru perioada 2020-2021, care a dezvăluit însă venituri și bunuri nedeclarate. Verificările au fost declanșate de ANAF Teleorman, iar rezultatele au arătat discrepanțe majore între veniturile declarate și cele reale. Senatorul Bem de Vaslui ar deține un parc auto impresionant, cu mai multe vehicule dobândite între 2019 și 2023, inclusiv autoturisme de lux și utilitare, multe terenuri intravilane și extravilane, achiziționate între 2007 și 2010.

Veniturile declarate din salarii erau de numai 11.112 lei pe an în 2020 și 2021, în timp ce tranzacțiile bancare indicau sume mult mai mari: 2.671.596 lei în 2020 și 739.243 lei în 2021. Bem ar fi asociat și administrator la cinci societăți comerciale cu diverse activități, inclusiv transporturi și ferme mixte și ar avea datorii mari la stat.

Secretarul Comisiei, probleme cu alcoolul. Și-a înjurat colegii din PSD și PNL: ”jegule, m..istule, piș…le, îți rup chiloții de pârțar, am să ți-o îndes, mânca-mi-ați p..a de gropari”, însă a fost iertat de șeful AUR

Ciprian Titi Stoica, secretarul Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, a fost protagonistul unui scandal în care și-a insultat și amenințat colegii parlamentari. În 2023, Stoica a sunat noaptea mai mulți parlamentari de la PSD, PNL și USR, adresându-le injurii și amenințări. Incidentul a avut loc după ce Camera Deputaților îl sancționase cu reducerea indemnizației cu 50% timp de șase luni, ca urmare a perturbării ședințelor din plen și comisii.

Deputatul Gheorghe Șoldan l-a înregistrat pe Ciprian Titi Stoica în timpul unei convorbiri telefonice în care acesta folosea un limbaj vulgar și ofensator, insultându-și colegii și amenințându-i că nu vor mai avea acces în Parlament. În ciuda acestui comportament, liderul AUR, George Simion, care inițial promisese excluderea lui Stoica din partid, a ales să-l păstreze în funcție, minimizând incidentul.

Întrebat despre ieșirea sa agresivă și acuzațiile conform cărora ar avea probleme cu alcoolul, Ciprian Titi Stoica s-a apărat afirmând că suferă de „o infecție în gât” și că urmează un tratament, evitând să comenteze direct comportamentul său.

Între timp, apele s-au liniștit. Colegii de partid i-au iertat „scăparea” parlamentarului, iar în prezent este secretar la Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții și membru în Comisia pentru afaceri europene.

De la asistentă medicală la lupta cu abuzurile si corupția

În lupta pentru abuzuri și corupție este nominalizată si Aldea Mariana Vali, de la Partidul Oamenilor Tineri, de profesie asistent medical generalist. Până să fie aleasă senatoare POT, Aldea Mariana Vali  a lucrat la Diana Medical Centre SRL în București. Cel mai interesant capitol din declarația de avere este cel al veniturilor. În afară de suma de 2.832 de lei pe care a primit-o în luna decembrie, de la Parlamentul României, Valentina Aldea a mai avut o singură sursă de venit, în decursul anului 2024. Mai exact, senatoarea POT a câștigat 27.142 de lei (o medie de 2.200 de lei pe lună), în calitate de asistent medical generalist la Diana Medical Center SRL., clinică care oferă servicii de rejuvenare vaginală, ginecologie, monitorizare de sarcină și tratament al infertilității.

Averea suveranistei mai conține o colecție de bijuterii, în valoare de 15.000 de euro, pe care a obținut-o începând cu anul 2010.  Senatoarea POT este asociată în două firme, Artycasy Development SRL, al cărei domeniu de activitate este „prelucrarea datelor, administrarea paginilor web și activități conexe” și Aedla Waw SRL,  specializată în ”coafură și alte activități de înfrumusețare”.

Nici la Camera Deputaților, situația nu este mai roz

Laura Gherasim, o fostă Miss, deputată AUR cu o avere impresionantă:  700.000 de dolari din tranzacții cu criptomonede

Deputata Gherasim O. Laura este una dintre cele mai bogate parlamentare, cu multiple proprietăți imobiliare în București și Arad, investiții financiare, bijuterii de lux și venituri considerabile din afaceri și criptomonede.

Laura Gherasim, deputat AUR de Vaslui, a devenit cunoscută în 2005, când a fost angajată de TVR pentru a prezenta, împreună cu Cosmin Cernat emisiunea Stele de cinci stele. Laura Mihaluș a fost numele ei înainte de căsătorie, iar înainte de TVR a mai lucrat la B1 TV. În 1996, ea a ocupat locul II la Miss România Univers, iar în 1997 ea ne-a reprezentat la concursul internațional Queen of the World, în Germania, la Baden-Baden.

Laura Gherasim e căsătorită cu Daniel Gherasim, iar împreună dețin numeroase bunuri, conform declarației de avere. Familia Gherasim are un teren intravilan de 1.200 metri pătrați în București (cumpărat în 2024) și alte șase terenuri intravilane în Arad, cumpărate în 2018, cu suprafețe cuprinse între 2.261 și 33.625 de metri pătrați. Soții Gherasim mai au un spațiu comercial și un birou cu o suprafață de 78.78 metri pătrați, cumpărat în 2012, o clădire comercială de 112 metri pătrați, cumpărată în 2024, o altă clădire comercială, de 60 metri pătrați, cumpărată tot în acest an. Toate se află în București. Tot în 2024, soții Gherasim au mai achiziționat două spații comerciale, de 73 metri pătrați, respective, de 35 metri pătrați, precum și o anexă de 35 metri pătrați.

De asemenea, ei mai dețin locuințe și terase cu o suprafață totală de 419,63 metri pătrați, cumpărate în 2022. În același an, familia Gherasim a mai cumpărat patru locuri de parcare și o boxă. Cei doi mai au un autoturism Mercedes Benz, fabricat în 2017, ceasuri de aur în valoare de 75.000 euro și bijuterii de aur, în valoare de 100.000 euro.

În 2023, familia Gherasim a vândut un teren către compania Lidl Romania, suma obținută fiind uriașă, 4.176.300 euro.

De asemenea, a acordat un împrumut de 650.000 de lei către Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și un alt împrumut de 190.000 de lei către Lucian Constantin Nechita, coleg de partid al deputatei, care a candidat pentru funcția de primar al Municipiului Bârlad.

Ceea ce atrage cel mai mult atenția în declarație de avere a deputatei sunt însă veniturile impresionante ale soțului său, din criptomonede. Cristian Daniel Gherasim a obținut suma  de 700.000 de dolari din tranzacții cu criptomonede. Pe lângă aceste venituri, el a mai câștigat 9.000 de euro din închirierea unui de imobil.

În ceea ce privește veniturile proprii, Laura Gherasim a obținut un salariu de 39.925 de lei ca administrator al firmei SC ACG Construction and Projects SRL, și a încasat de la aceeași companie dividende de 285.000 de lei.

În ianuarie 2025 a câștigat o licitație de aproape 2 milioane de euro pentru reabilitarea energetică a Casei Căsătoriilor din Constanța.

Potrivit Ziua de Constanța, firma figurează cu licitații câștigate în valoare de aproximativ 330 milioane lei de la Inspectoratul de Poliție Tulcea, Poliția Măcin, Compania Națională de Investiții, diverse UAT-uri din țară sau Universitatea Bucureşti.

Român doar în discurs, belgian în realitate

Daniel-Cătălin Ciornei de la AUR este vicepreședintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii, dar și membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională la Camera Deputaților.

În timp ce promovează discursuri naționaliste și susține că luptă pentru binele românilor, realitatea arată că Daniel-Cătălin Ciornei este mai apropiat de Belgia decât de România.

Locuiește în Belgia, dar reprezintă Maramureșul

Deși a fost ales să reprezinte interesele românilor din Maramureș, Daniel Ciornei nu pare să fie la curent cu problemele reale ale oamenilor care l-au votat, el locuiește de 11 ani în Belgia. Conform declarației sale de avere, din 2018 este proprietar, alături de soția sa, al unei case de 239 mp și a unui teren intravilan de 715 mp în localitatea Zoutleeuw, Belgia. În plus, și veniturile sale sunt realizate tot în Belgia, unde lucrează ca independent, având un salariu anual de 26.494 euro. Pe lângă proprietatea sa din Belgia, Daniel-Cătălin Ciornei deține mai multe conturi bancare deschise în bănci belgiene, precum ING Bank și Keytrade Bank, iar din 2018 a contractat un credit de 188.000 de euro la o bancă din Belgia. Deputatul a acordat un împrumut personal de 110.000 RON Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), partidul din care face parte.

Un deputat care trăiește în Belgia de peste un deceniu și câștigă bani acolo nu are cum să înțeleagă dificultățile pe care le întâmpină zilnic românii din Maramureș. Problemele infrastructurii precare, lipsa locurilor de muncă și exodul tinerilor din județ sunt doar câteva dintre subiectele cu care Daniel-Cătălin Ciornei nu are cum să fie familiarizat, dat fiind faptul că viața sa se desfășoară într-un stat occidental, cu un nivel de trai incomparabil mai ridicat.

La Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii îi mai regăsim și pe George Becali și Mirela Matichescu, ambii cu probleme cu justiția.

George Becali a fost condamnat la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN, în care a fost acuzat că a adus un prejudiciu statului de 892.758 de dolari.

La rândul ei, Mirela Matichescu a fost urmărită penal pentru abuz în serviciu și acordarea ilegală de fonduri nerambursabile, fapte prin care bugetul județului Constanța ar fi fost prejudiciat cu peste 800.000 de lei.

D.Constantin