3.1 C
București
luni, 25 noiembrie 2024 - 7:08
No menu items!

Cine ar trebui să-și asume responsabilitatea pentru polițistul care a ucis o fetiță pe trecerea de pietoni

spot_img

Agentul Constantin Popescu, cel care a spulberat cu mașina două fetițe pe trecerea de pietoni, în sectorul 1 al Capitalei, avea nevoie de formare profesională și apoi de pregătire continuă, cu atât mai mult cu cât fusese încadrat din sursă externă, fără să urmeze măcar cursurile vreunei școli de poliție. Șefii săi sunt cei care aveau responsabilitatea formării și apoi supravegherii permanente a acestuia și a conduitei sale ca polițist.

Ministrul Afacerilor interne, Lucian Bode, declara, luni, în conferința de presă susținută la sediul ministerului: “În România trebuie să învățăm să ne asumăm responsabilități la toate eșaloanele puterii“. Și explica ministrul că acesta este mesajul pe care a vrut să-l transmită public venind în fața presei însoțit inclusiv de șeful Poliției Capitalei, chestorul Bogdan Berechet.

Pentru a răspunde îndemnului lui Lucian Bode, iată cine ar trebui să-și asume responsabilitatea pentru conduita profesională și morală a agentului de poliție Constantin Popescu:

  1. Primul pe listă în “eșaloanele puterii” (la care se referă ministrul), dacă ne uităm inclusiv la prevederile ordinelor de ministru și regulamente interne în baza cărora funcționează poliția, este adjunctul șefului Secției 5 Poliție, comisar șef Marius Eduard Andrei. Teoretic, obligația acestuia este să-i supravegheze direct pe agenții și ofițerii din subordine, să le cunoască și să le verifice îndeaproape activitatea. Marius Eduard Andrei e adjunct al șefului Secției 5 de mai bine de 5 ani.
  2. Potrivit acelorași ordine și regulamente, dacă adjunctului i se trasează alte atribuții, de personal se ocupă șeful secției. În cazul de față – comisarul șef Gabriel Roman. El a fost transferat la comanda Secției 5, la începutul anului trecut, de la comanda Secției 16, unde 9 subalterni ai săi au fost acuzați și trimiși în judecată după ce au bătut și torturat doi tineri, care au și murit ulterior. Agenți de la Secția 16 povesteau, însă, despre lipsa autorității comisarului șef Gabriel Roman care mergea la fotbal cu subalternii pe care i-a și îmbolnăvit de COVID, după ce el înșuși a încălcat legea referitoare la pandemie.
  3. Pentru dezinteres și lipsă de autoritate, comisarul șef Gabriel Roman trebuia să răspundă în fața șefului Poliției Sector 1. Așadar, locul următor în “eșaloanele puterii” este ocupat în acest caz de comisarul șef Ionuț Dana, cel care în 2015 a ocupat chiar postul de șef al Secției 5. Însă, Dana tocmai ce a fost promovat, pentru rezultatele sale deosebite obținute în Sectorul 1, la comanda IPJ Giurgiu, unde e așteptat să pună ordine în situația de la Bolintin Vale.
  4. În lipsa lui Dana, comanda Poliției Sectorului 1 e asigurată de adjunctul său, comisar șef Cătălin Spirache, de 5 ani la comanda Poliției Sectorului 1, fost șef Inspecție Internă din Serviciul de Ordine Publică al Poliției Capitalei. Deși e văzut drept un ofițer cu experiență și extrem de exigent cu subalternii, nici Cătălin Spirache nu a făcut vreun pas în față în semn de resonsabilitate.
  5. La toate încălcările legii, ale ordinelor și regulilor interne comise pe linie în cazul agentului Popescu se adaugă bâlbele, declarațiile publice și lipsa de transparență care au creat și susținut ideea publică că se încearcă mușamalizarea acestui caz. Iar primul care a generat și a alimentat această idee prin declarațiile publice făcute imediat după accident este chiar șeful Poliției Capitalei, chestorul Bogdan Berechet, care nu a răspuns nici măcar întrebărilor legate de “misiunea” agentului în momentul comiterii accidentului. Berechet nu a arătat, însă, responsabilitate nici măcar la conferința de presă la care l-a asistat impasibil pe Bode. Cum nu a arătat responsabilitate nici în august 2020, când a rămas pe funcție, deși a participat la priveghiul interlopului Emi Pian pentru a face înțelegeri cu liderii clanului Duduianu.
  6. În sfârșit, pentru greșelile și lipsa de competență de care a dat dovadă chestorul Bogdan Berechet primul care trebuie să răspundă, în “eșalonele puterii” este șeful Poliției Române, chestorul Marian-Matei Benone. Numit la șefia Poliției de premierul Florin Cîțu, despre chestorul Benone nu se știu foarte multe, doar că este un polișist de carieră, exigent și vorbește fluent engleză. Și că a condus Direcția Operațiuni Speciale a Poliției, de unde a fost propulsat la șefia IGPR de chestorul Bogdan Despescu, secretar de stat pe Ordine Publică, prim-adjunct al ministrului de interne.
  7. De pe această poziție, Despescu este cel care conduce, de fapt, MAI și este responsabil de toate structurile ministerului din zona de Ordine Publică (poliție, jandarmerie). Ca și predecesorii săi, chestorul Despescu este cel care propune efectiv șefii Poliției și se ocupă de verificarea activității lor, având cea mai importantă poziție în ierarhia MAI, mai importantă decât aceea a unui vremelnic ministru.

 Marilena NEDELCU