-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:37
No menu items!

Cine a pariat pe dolar în ultimii doi ani și cinci luni a câștigat peste 5% la economii. Vezi cum au mers francul elvețian și euro

spot_img

Cine a pariat pe dolar în ultimii doi ani și cinci luni a câștigat peste 5% la economii. Vezi cum au mers francul elvețian și euro

Dolarul american s-a apreciat cu 5,3% de la începutul anului 2011 față de moneda națională, parcursul monedei americane fiind avantajos celor care au decis să-și țină economiile în această valută. Cu o apreciere de 6,3% în același interval, francul elvețian rămâne totuși cea mai instabilă valută.

După o apreciere de 1,8% în fața leului, pe parcursul anului trecut, francul elvețian a suportat o corecție de peste 4% în primele cinci luni ale acestui an. În ultimii doi ani și cinci luni, euro s-a apreciat în medie cu doar 3,3% în fața leului, fiind marcat la rându-i de o volatilitate crescută mai ales anul trecut.

În intervalul 3 ianuarie – 23 mai 2013, dolarul american a fost singura din cele trei valute care s-a apreciat în fața leului, respectiv cu 0,5%. Și pe parcursul anului trecut, moneda americană a câștigat 1,1% în fața monedei naționale, după o apreciere de 4,1% în 2011.

La polul opus, moneda unică europeană s-a depreciat cu 1,2% în primele cinci luni, după ce anul trecut euro a câștigat 2,5% în fața leului. Această evoluție atestă faptul că dolarul american a fost, cumulat, valuta cu cel mai constant parcurs față de leu.

Francul elvețian a înregistrat o volatilitate extrem de ridicată în perioada ianuarie – septembrie 2011, când, după ce a pornit de la o cotație de 3,42 lei, a ajuns în numai trei luni la 3,12 lei. Până la 10 august, francul elvețian sărise deja de pragul de 4 lei, pentru ca în mai puțin de o lună să coboare până la 3,49 lei.

Perioada ianuarie – decembrie 2012 a fost una de creștere relativ constantă pentru francul elvețian, pe intervalul de variație 3,6 – 3,7 lei, cu un puseu de volatilitate mai important în intervalul iunie – august. Atunci, francul elvețian a sărit de 3,86 de lei. După acest prag, moneda a început să piardă teren în fața leului, însă cu destule perioade în care volatilitatea ridicată i-a marcat parcursul.

Euro, pe de altă parte, a început anul 2011 la un curs de 4,26 de lei, pentru ca la finalul lunii aprilie să coboare până la 4,07 lei pentru un euro. Moneda unică europeană a atins cel mai ridicat nivel la începutul lunii august 2012, când a sărit de 4,64 lei. De atunci, după o perioadă destul de volatilă, euro a coborât până la 4,30 lei la începutul lunii mai.

Dolarul american a înregistrat cel mai ridicat nivel în luna iulie a anului trecut, când a ajuns la 3,83 de lei. Cel mai scăzut nivel s-a înregistrat în aprilie 2011, de 2,74 lei pentru un dolar.

Cosmina Croitoru