4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:08
No menu items!

Cine a demascat şpăgile miniştrilor români din contractele cu Microsoft

spot_img

„Arhitectul sistemului de şpăgi” Claudiu Florică i-a denunţat şi pe autorii Sistemului de Securizare a Frontierei

Florica_Claudiu

DNA a descoperit că din contractele de peste un miliard de dolari ale Guvernelor pentru informatizarea din ultimul deceniu, aproape 400 de milioane de euro s-au dus pe comisoane şi şpăgi plătite demnitarilor şi cumpărătorilor de influenţă.

Zeci de VIP-uri se regăsesc în denunţul foileton, finalizat în urmă cu o săptămână de Claudiu Florică, fost director al reprezentanţei din România a corporaţiei Fujitsu Siemens Computers şi apoi D-Con.Net (continuatorul contractelor de licenţiere Microsoft).

Fost manager în România pentru Fijitsu Siemens Computers, Claudiu Florică este personajul cheie de toate contractele încheiate de Guvernele României, într-un deceniu, cu intermediarii licenţelor Microsoft. Ultimul episod al afacerilor intermediate de el cu „Statul” s-a consumat în toamna anului trecut, când a încasat ultima tranşă de la Ministerul Comunicaţiilor pentru afacerile consorţiului „evleţian” D-Con. Net. Dosarul în care DNA cere urmărirea penală a 9 miniştri a explodat acum aproape trei ani ani, ca o investigaţie internă la Fijitsu Siemens Computers. A fost şi momentul în care „arhitectul” Claudiu Florică s-a retras ca administrator şi director al Filas Consulting şi finanţator al unui club de fotbal care a înfiinţat la Bucureşti o academie de fotbal în parteneriar cu Atletico de Madrid. Mărturiile lui Florică au răsturnat firul întregului dosar construit pe mai multe straturi probatorii: de la hărţi relaţionale între off-shorurile alimentate din banii statului român, până la interceptări ale comunicărilor purtate de demnitari cu şefii corporaţiilor implicate în contracte.

Florica Claudiu_Atletico Madrid

După denunţul complet al lui Claudiu Florică, mai mulţi diretcori succesivi ai Microsoft, Fujitsu şi Siemens au fost chemaţi pentru „completarea” declaraţiilor. Pentru o partea dintre aceştia, denunţiul activează clauza de „nepedepsire”.

DNA a cerut, vineri, aviz pentru urmărirea penală 9 miniştri, majoritatea PSD, pentru abuzurile şi spăgile probate în ancheta despre care Sursa Zilei scrie de la începutul acestui an. Contractele erei Blaga la Interne sunt şi ele anchetate în disjungeri din dosarul principal.

Conform comunicatului DNA, foştii miniştrii Dan Nica (europarlamentar), Mihai Tănăsescu, Şerban Mihăilescu şi Alexandru Athanasiu ar fi împărţit primele şpăgi din contractul de intermediat de austriecii de la Fujitsu Siemens Computers pe 20 de milioane de euro. Procurorii nu au cerut însă avize pentru urmărirea penală a demnitarilor reponsabili de la vârful Ministerului de Interne.

Banii din offshor-uri, căraţi „la sacoşă” pentru demnitarii din România

Probele administrate în cauză au demonstrat existenţa unui mecanism care urmărea crearea unui profit cât mai mare în firmele subcontractante, profit din care erau scoase, prin intermediul unor companii off-shore, sumele de bani necesare plăţii mitelor, prin intermediul unor contracte de servicii fictive. Sumele de bani cu titlu de mită erau plătite fie prin transferuri bancare în firmele nominalizate de persoanele care reprezentau autoritatea contractantă, fie erau scoase în numerar din băncile din afara teritoriului României şi aduse tot în numerar în ţară folosind diferiţi intermediari, toate acestea făcându-se în scopul ascunderii sursei veniturilor

Comunicat DNA

Contractele anchetate de DNA, prin rezoluţia de începere in rem a urmăririi penale, datând din iulie 2014, însumează 1,1 miliarde de dolari

În  data de 15.07.2004, MAI a încheiat cu Bearing Point un contract privind încheierea studiului de fezabilitate pentru implementarea SISF, iar în termen de 2 zile, studiul respectiv de fezabilitate a şi fost predat părţii române care a efectuat o plată de 430.000 euro către Bearing Point.

Există indicii în sensul că acest studiu de fezabilitate, care indica firma EADS ca singura firmă din lume competentă  să furnizeze SISF pentru MAI, a fost întocmit de angajaţii Midocar Consulting  şi reprezintă o sinteză a unor studii anterioare, cu acelaşi obiect, realizate de alte firme în folosul poliţiei de frontieră. În baza studiului pus la dispoziţie  de Bearing Point, comisia de negociere a MAI, de la acea dată, a decis achiziţia SISF  prin negocierea cu sursă unică şi anume cu firma EADS în Germania

În perioada 2003 – 2004, pe parcursul negocierilor oficiale dintre MAI şi EADS, ca unicul producător oficial, permiţându-i acestuia să fie la curent cu absolut toate informaţiile şi discuţiile din cadrul întâlnirilor şi permiţându-i un control asupra oficialilor EADS care să nu pericliteze înţelegerile ascunse privind subcontractanţii ce urmau să fie folosiţi în proiect  (FSC, UTI, Felix Telecom), subcontractanţi care aveau rolul de a derula mitele necesare aprobării contractului.

Ca urmare , pe parcursul negocierilor s-a ajuns la formula  total nepotrivită pentru Statul Român, a unui contract – cadru  cu o sumă fixă de 650 milioane euro, dar fără să fie precizat în detaliu soluţiile tehnice, echipamentele şi serviciile  ce urmau să fie livrate, acestea urmând să fie agreate ulterior de către EADS împreună cu UIP din IPF. În felul acesta, EADS putea controla permanent prin soluţiile tehnice oferite  profitul  care urma să-l realizez în acest contract, profit din care urmau să fie plătite mitele necesare aprobării contractului.

Contractul de achiziţie a SISF, în valoare de 650 milioane euro, a fost semnat în 12 august 2004.

Pentru ca EADS să obţină acest contract, managementul lui EADS a fost condiţionat să încheie un contract de promisiune irevocabilă de subcontractare cu FSC pentru comenzi de 40 până la 60 milioane de euro.

Managementul FSC, la rândul său,  pentru a primi  aceste comenzi de la EADS, a fost condiţionat de către Claudiu Florică să semneze în acelaşi timp,  contracte de comision pentru reuşită cu firma Gessa, comision 10% şi cu firma Profinet, comision 5%, bani care reprezentau mita pentru persoanele din conducerea MAI şi cabinetului primului –  ministru.

Din cercetări rezultă că în februarie 2005 a solicitat  managementului FSC, schimbarea procentelor de comision către Gessa şi Profinet, noile procente fiind 7% pentru Gessa şi 8% pentru Profnet, totalul lor rămânând 15% din valoarea comenzilor pe care FSC urma să le primească de la EADS.

EADS a plătit în anul 2004, imediat după semnarea contractului  un avans de 4 milioane euro ce urmau să fie folosiţi pentru plata mitelor persoanelor, sumă din care FSC a plătit la rândul său, un avans de 2.000.000 euro către Profinet  şi un avans de 280.000 euro  către Gessa

Aspecte cu privire la Contractul „Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF)” încheiat intre EADS Deutschland GmbH Germania şi Ministerul de Interne

Sursa Zilei a relaltat că printre persoanele vizate de denunţul lui Claudiu Florică se numără nu doar fostul soţ al Elenei Udrea – Dorin Cocoş, ci şi fostul ministru al internelor – Vasile Blaga.

Mihaela Chiper