6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 22:30
No menu items!

Cinci specii bizare create de om prin mutaţii genetice FOTO

spot_img

Animalele domestice sunt deseori folosite pentru împerecheri selective, cu scopul de a da naştere unor exemplare care să aibă anumite caracteristici dorite de stăpânii lor

animale descopera

Selecţia artificială este metoda prin care oamenii determină evoluţia anumitor specii de animale prin împerechere selectivă, până când acestea devin practic mutante. Diversitatea speciilor de porumbei, care sunt urmaşii unor păsări crescute special de oameni, l-a determinat pentru prima dată pe Charles Darwin să se gândească la ideea evoluţiei speciilor, potrivit descopera.ro.

Animalele domestice sunt deseori folosite pentru aceste împerecheri selective, menite să dea naştere unor exemplare care să aibă anumite caracteristici dorite de stăpânii lor.

De exemplu, una din cele mai frecvente trăsături căutate este pedomorfismul, adică aspectul mai „copilăros” al animalelor: ochi şi urechi mai mari, cap mai mare, fălci delicate şi un comportament blând, prietenos, ca al unui pui.

Astfel, timp de mii de ani, oamenii au modificat aspectul şi comportamentul animalelor domestice, chiar şi fără să ştie mecanismul genetic implicat în aceste transformări. Chiar şi acum anumite detalii despre apariţia unor mutaţii extreme rămân necunoscute.

Iată câteva exemple de mutaţii extreme provocate de selecţia artificială:

1.The Budapest Short-Faced Tumbler. Această specie de porumbel a fost obţinută prin zeci de ani de împerechere selectivă. A rezultat o pasăre cu faţa foarte mică, ochi mari şi cioc extrem de mic. Nu doar aspectul este straniu la această specie, ci şi comportamentul ei. Acest porumbel cade pe spate când încearcă să zboare, crizele putând fi controlate cu medicamente anticonvulsive.

Nu este vorba de o eroare în selecţie, bizarul comportament fiind ales special de crescători. Este provocat de o anomalie în mecanismul care controlează nivelul de serotonină.

animale descopera 5

2. Canarul Gibber Italicus. Penajul acestei specii de canar este mai deosebit, penele fiind foarte tari, dure. Prin selecţie, crescătorul poate alege nu doar penele (moi sau dure), culoarea lor, forma scheletului, dar şi cântecul păsării. În acest caz, canarii pot suferi din cauza penelor care le cresc pe sub piele şi pot duce astfel la infecţii şi la răni.

animale descopera 4

3. Găina fără pene. Găina, unul din animalele domestice cele mai folositoare omului, a suferit în timp diferite transformări, dar cea mai spectaculoasă şi poate chiar înfricoşătoare este specia fără pene. Mutaţia este produsă de un singur cromozom care nu funcţionează corect şi împiedică astfel formarea unei proteine care determină apariţia penelor.

animale descopera 34. Bubble Eye Goldfish. Peştişorii aurii au fost de mult timp crescuţi pentru divertisment, ajungând astfel să aibă diferite forme şi dimensiuni. Cel mai ciudat este cu siguranţă cel din specia Bubble Eye. Acest peşte are saci uriaşi, plini cu lichid, sub ochi, care se pot sparge, ochii sunt de asemenea deformaţi, coloana vertebrală este foarte curbată şi nu are înotătoare dorsală.

animale descopera

5. Capra Damascene. În ciuda aspectului, această specie de capre câştigă de obicei titlul de „cea mai frumoasă capră din lume” la concursurile din Orientul Mijlociu. Exemplarele au fost alese pentru reproducere în vederea obţinerii unei specii cu nasul foarte mic, scurt şi cu maxilar minuscul. Cercetătorii nu ştiu încă ce anume provoacă aceste bizare mutaţii.

animale descopera 2

Alte specii de capre domestice au o mutaţie care provoacă „leşinuri”, adică scurte perioade de rigiditate musculară extremă. Afecţiunea se numeşte mitonie congenitală şi este provocată de o mutaţie genetică, determinând contracţii prelungite şi intense ale muşchilor.

Împerecherile selective sunt la fel de vechi ca domesticirea animalelor. Iniţial, aceste mutaţii nu au fost intenţionate, fiind o simplă consecinţă a selecţiei, însă în scurt timp oamenii au înţeles mecanismul şi au început să aleagă exemplare ca să obţină specii cât mai ciudate ca aspect.

D.M.