6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 21:39
No menu items!

Cinci rețineri în cazul certificatelor false de vaccinare de la Vama Petea

spot_img

Cinci persoane au fost reținute în urma perchezițiile DNA, efectuate, marți, în județele Bihor și Satu Mare, în cazul certificatelor false de vaccinare de la centrul de la Vama Petea.

Potrivit Direcției Naționale Anticorupție, au fost reținuți Daniela Hoblea, asistentă medicală în cadrul Centrului de vaccinare Petea, acuzată de luare de mită, fals intelectual și fals informatic, toate în formă continuată, Marc Ilieș și Horea Buriceanu, registratori la Centrul de vaccinare Petea, acuzați de luare de mită, fals intelectual și fals informatic, toate în formă continuată, Voichița Sim, asistent medical în cadrul Direcției de Sănătate Bihor și o persoană fără calitate specială, cercetate pentru complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual și complicitate la fals informatic, toate în formă continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cursul anului 2021, Daniela Hoblea, Marc Ilieș și Horea Buriceanu Horea ar fi pretins și primit, în mod repetat,  sume de bani cuprinse între 250 și 300 euro, de la persoanele care au dorit să obțină adeverințe de vaccinare și certificat digital european COVID, fără să le fie administrate efectiv dozele de vaccin.

Persoanele interesate ar fi apelat la cei trei prin intermediul unor persoane de încredere ale acestora, printre care și Voichița Sim.

În schimbul banilor, suspecții ar fi încărcat în Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV) datele persoanelor care în realitate nu primiseră dozele de vaccin, fiindu-le apoi eliberată adeverința de vaccinare și, pe baza acesteia, certificatul digital european COVID.

Potrivit DNA, aceștia acționau în două moduri. Persoanele interesate de astfel de certificate se prezentau efectiv la centrul de vaccinare, însă dozele de vaccin nu erau administrate efectiv, sau nu se prezentau la centru, primind doar adeverința de vaccinare în schimbul sumei de bani solicitate. În ultima situație, doritorii trimiteau persoanei intermediare poze ale actelor de identitate. Apoi, adeverințele de vaccinare erau remise persoanei intermediare care, la momentul predării acestora către persoanele interesate, încasa și sumele de bani cu titlu de mită. Intermediarii se întâlneau periodic cu Hoblea, Marc și Buriceanu pentru remiterea sumelor de bani primite de la persoanele “vaccinate”.

Astfel de adeverințe de vaccinare ar fi fost generate de suspecți în anumite ture, în care restul personalului accepta comportamentul acestora sau nu acorda atenție activității lor.

La perchezițiile desfășurate marți au fost găsite sume de bani totalizând 127.000 de euro, 75.000 de lei și 1.000 de lire sterline.

Conform procurorilor, în acest caz se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Procurorii anticorupție au descins, marți, la 13 locații din județele Bihor și Satu Mare, într-un dosar privind falsificarea de certificate de vaccinare anti-COVID.

Anchetatorii au descoperit la una dintre percheziții și certificate de vaccinare în alb, dar și completate.

Potrivit unor surse judiciare, peste 2.000 de certificate de vaccinare ar fi fost falsificate în centrul deschis la Vama Petea. Unii dintre beneficiarii certificatelor false au ajuns însă la spital din cauza infectării cu COVID-19 și au recunoscut că nu s-au vaccinat.

Zeci de persoane au fost audiate la sediul DNA Oradea, în urma cărora au fost emise ordonanțe de reținere pentru cinci dintre ele.

                                                                                                                   Adina Silav