Cinci companii farma străine și asociația reprezentativă au fost amendate de Consiliul Concurenței, după o investigație care a inclus și inspecții în Belgia și Italia, din care a reieșit că acestea s-au înțeles pentru a limita şi chiar a întrerupe aprovizionareai pieţei româneşti cu imunoglobuline, pentru a face presiuni asupra autorităților române.
Consiliul Concurenţei a anunţat, marţi, că a sancţionat cele cinci companii farmaceutice, furnizoare de imunoglobuline şi alte medicamente derivate din plasma umană, precum şi asociaţia reprezentativă a sectorului producătorilor de terapii cu proteine plasmatice – PPTA (Belgia) cu amenzi în valoare totală de 353.393.694 lei (aproximativ 71 milioane euro), în urma unei investigaţii declanşate în 2018.
Companiile sancționate provin din Elveția, Germania, Italia, iar asociația are sediul în Belgia. Cea mai aare amendă este de peste 125 de milioane de lei. Companiile sunt:
-Baxalta Gmbh, Elveţia: 109.372.066 lei;
-CSL Behring Gmbh, Germania: 76.840.182 lei;
-Biotest AG, Germania: 25.512.194 lei;
-Kedrion Spa, Italia: 16.111.871 lei;
-Octapharma AG, Elveţia: 125.181.860 lei;
-PPTA, Belgia: 375.521 lei.
Potrivit Consiliului Concurenţei, în perioada 2015-2018, cele cinci companii au adoptat o strategie coordonată, care a vizat limitarea şi, chiar, întreruperea aprovizionării pieţei româneşti cu imunoglobuline, cu scopul de a exercita o presiune asupra autorităţilor de a suspenda taxa clawback pentru medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană. În acest fel, companiile urmăreau să îşi creeze un avantaj comercial, respectiv ameliorarea marjelor de profit.
„PPTA a facilitat aceste practici anticoncurenţiale şi a contribuit prin propriile acţiuni la atingerea obiectivului comun, depăşind, prin aceasta, sfera activităţilor specifice la nivelul unei asociaţii cu scopul de a influenţa procesul legislativ”, a precizeazat sursa citată.
Lipsa accesului la imunoglobuline, ca medicamente esenţiale destinate tratamentului unor multiple afecţiuni grave, a pus în pericol viaţa pacienţilor şi a determinat autorităţile să adopte măsuri de criză pentru a asigura medicametele necesare pacienţilor, prin declanşarea Mecanismului European de protecţie civilă, ceea ce indică, implicit, amploarea gravităţii situaţiei generate pe piaţa naţională.
Decizia Autorităţii de Concurenţă poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.
Adina Silav