6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 0:06
No menu items!

Cifră de afaceri de 24 mld. lei pentru transportatorii rutieri de mărfuri

spot_img

Aproximativ 25% din companiile care au depus declarațiile pentru 2012 nu au desfășurat în realitate nicio activitate

tir

Conform situațiilor financiare publicate de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) și analizate de Coface România, firmele din transporturile rutiere de marfă au generat, în 2012, o cifră de afaceri totală de 24 de miliarde de lei și peste 130.000 de locuri de muncă, deținând astfel o pondere de 3,5% din efectivul de salariați înregistrat la nivelul întregii economii.

Potrivit analizei Coface România, aproximativ 25% din cele 26.400 de firme care au depus declarațiile financiare pentru 2012 nu au desfășurat în realitate nicio activitate. Jumătate din companiile active înregistrează o cifră de afaceri mai mică de 100.000 de euro pe an, dar ponderea valorică în total cifră de afaceri a acestui segment este de numai 8%.

Același studiu arată că numai 904 companii din acest sector înregistrează o cifră de afaceri anuală mai mare de 1 milion de euro, reprezentând 3% din totalul firmelor active, dar generând aproximativ 63% din veniturile înregistrate la nivelul întregului sector.

”Sectorul transporturilor rutiere de mărfuri este unul destul de matur, aproximativ jumătate din companiile active fiind înființate înainte de 2005. Aceste companii joacă cel mai important rol economic și social în cadrul sectorului”, se arată în analiza Coface.

Astfel, aceste firme generează aproximativ 65% din cifra de afaceri înregistrată la nivelul întregului sector și 67% din valoarea totală a activelor și datoriilor.

”Anul 2012 a fost unul favorabil din punctual de vedere al evoluției comerciale, doar 3 din 10 companii din totalul companiilor active înregistrând o contracție a cifrei de afaceri. Restul companiilor au înregistrat venituri în creștere, iar 43% au avut creșteri de peste 25% a cifrei de afaceri”, se mai arată în analiza Coface.

Cu toate acestea, concluzia raportului este că deși anul 2012 a fost unul foarte bun sub auspiciile creșterii vânzărilor pentru firmele din transportul rutier de mărfuri, acest lucru nu se observă și în performanța financiară a firmelor, sectorul înregistrând o pierdere netă.

”Acest lucru se datorează unui mediu concurențial foarte agresiv, într-o piață monopolistic ce regăsește firmele cu un nivel ridicat al levierului financiar și operațional. Anul 2012 a fost marcat de o perioadă de creștere a investițiilor, dar care au fost finanțate într-un mod defectuos, respective printr-un grad foarte redus de capitalizare”, se mai arată în analiza Coface.

Astfel, pe parcursul anului 2013, la fiecare firmă nou înființată s-au înregistrat două companii care și-au interrupt activitatea.

Cosmina Croitoru