2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 13:21
No menu items!

Cifrele OFICIALE ale raportărilor, puse la îndoială chiar de ministrul Sănătății

spot_img

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, recunoaște că cifrele raportate zilnic de autorități, privind numărul îmbolnăvirilor, nu sunt „cele mai de încredere”, astfel că el ia în calcul mai degrabă numărul de bolnavi internați la ATI și numărul de decese, unde există și defalcare pe județe.

Vlad Voiculescu a adăugat apoi, în cadrul unui interviu la Europa FM, că se îndoiește că Bucureștiul a ieșit din scenariul roșu, așa cum arată cifrele oficiale

Astfel, ministrul Sănătății recunoaște că, deși cifrele oficiale au scos, miercuri, Capiutala din scenariul roșu, realitatea poate fi cu totul alta.

„Astăzi (miercuri – n.red.), în București au fost făcute 1.366 de teste antigen, iar PCR nu le am aici. (…) E ridicol de puțin, știm că este răspândit. Nu cred că este sub 3 la mie în acest moment, în realitate”, a recunoscut Voiculescu.

Moderatorul interviului a concluzionat apoi că practic, când spunem că numărul de cazuri de COVID a scăzut, ne îmbătăm cu apă rece, pentru că datele nu ne oferă o imagine corectă. Ministrul Voiculescu a răspuns: ”Corect. Nu spun că nu aveți dreptate. Dar vă spun la ce mă uit eu, și anume cifrele care nu mint: numărul de decese, numărul de persoane la ATI, numărul de persoane internate”.

Întrebat de ce nu se testează mai mult în România, Voiculescu a înșirat toate problemele pe care le au oamenii și la testări, la platforma informatică, la DSP-urile care trebuie să facă anchete epidemiologice, la internările din spitale, pentru că bolnavii se feresc să mai ajungă în unitățile sanitare, și altele.

”Sunt motive foarte diferite. MS are contracte, nu mai știu numărul exact, dar cred că sunt peste 100, cu diverse centre de testare. Ministerul plătește pentru testarea în acele centre, parte din bani îi recuperăm din fonduri europene cu o oarecare întârziere

Apoi foarte mulți români recurg la testele rapide, care încă nu se raportează în întregime, deși există un ordin de ministru semnat de mine la finalul anului trecut care spune că toate testele rapide ar trebui să fie raportate.

Mecanismul funcționează greoi pentru că trebuie schimbată platforma informatică – și asta s-a întâmplat deja, din informațiile pe care le am -, dar toate laboratoarele, toate spitalele, toată lumea care folosește testele acestea rapide ar trebui să raporteze. Mecanismele sunt diferite de la un județ la altul și nu ne arată imaginea completă a raportării sau a testării”, au fost explicațiile ministrului Sănătății.

M. Nedelcu