Evaziunea fiscală în București se ridică la 30 – 33%, ceea ce înseamnă că la 700 de milioane de lei încasați de ANAF, alte 300 de milioane se duc în evaziune fiscală. Președintele Fiscului, Gelu Ștefan Diaconu, a declarat pentru Hotnews că acestea sunt estimările ANAF, iar Capitala ar fi orașul cu cel mai ridicat nivel al evaziunii.
”În București, (evaziunea fiscală, n.r.) ar putea ajunge la 30-33%, în vreme ce în alte zone nu depășește 15%. Depinde de business, de regiune… dar cam pe acolo suntem, potrivit datelor noastre corelate cu capacitatea noastră administrativă de control”, a declarat Diaconu.
Conform calculelor Consiliului fiscal pe baza datelor INS, evaziunea fiscală are o dimensiune foarte ridicată în România, reprezentând 13,8% din PIB în anul 2012. Dacă România ar colecta impozitele şi taxele pe care le are la maximum, ar avea venituri bugetare ca procent din PIB peste media europeană.
Aproximativ 60% din evaziunea fiscală este generată la TVA, în timp ce contribuțiile sociale contribuie cu circa 24% la evaziunea fiscală totală, în principal prin intermediul fenomenului de „muncă la negru” (salariaţi în economia subterană). O reformă profundă a administrării taxelor şi impozitelor în România ţintită în direcţia creşterii gradului de colectare a taxelor este absolut necesară.
C.C.