Agenția Centrală de Informații (CIA) a Statelor Unite ale Americii a desecretizat recent un document referitor la rolul manipulării (decepției) la nivel politic și militar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Documentul este rezuzltatul unei cercetări pregătite de personalul Programului de Cercetare a Manipulării din cadrul Biroului de Cercetare și Dezvoltare din Agenția Centrală de Informații (CIA). Ca atare, serviciul secret american precizează că opiniile și concluziile conținute în acest document sunt cele ale personalului de cercetare și nu trebuie interpretate ca reprezentând neapărat poziția oficială, fie exprimată, fie implicită, a CIA.
Principiile manipulării, discutate în acest raport, reprezintă sinteza unui număr de studii de caz istorice. Aceste studii de caz sunt parte dintr-un program de cercetare exploratorie a manipulării. Se anticipează că aceste principii și alte rezultate din această cercetare vor ajuta analiștii de informații în a gândi problematica manipulării și în detectarea, analizarea și evaluarea sistemelor de manipulare străine relevante pentru problemele actuale ale proceselor de intelligence.
Ultimii ani au cunoscut o substanțială creștere de interes în rolul și eficacitatea manipulării așa cum a fost ea surprinsă în afacerile militare și politice. Această creștere de interes a fost reflectată într-un număr crescut de analize științifice pe subiecți și stimulată de dezvăluirea unora dintre cele mai bine păstrate secrete ale celui de-Al Doilea Război Mondial.
De asemenea, politologi, sociologi, analiști de informații și alți specialiști au explorat și codat teoria și ipotezele relevante pentru percepția greșită, eșecurile și distorsiunile cognitive în analizele de informații. Pare oportun, se arată la începutul documentului, a se explora, integra și rezuma această muncă de analiză într-un grup unificat de cunoștințe.
Pentru a ajuta catalizarea acestei sinteze, mai multe ipoteze sau maxime relevante despre manipulare și elementul-surpriză sunt oferite în cadrul lucrării. Aceste maxime au fost extrase din relatări istorice, sintetizate din expuneri analitice și luate din conversațiile cu unii dintre cei mai importanți specialiști în pregătirea manipulării din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.
Un exemplu oferit în cadrul acestei lucrări este Ziua Z, respectiv invazia trupelor aliate în Europa, despre care Hitler și sfătuitorii săi au crezut că va avea loc în Pas de Calais, deși ea a avut loc în Normandia. Pentru a-i face să creadă asta, au fost folosite tehnici de manipulare și de inducere în eroare.
Vom continua să prezentăm, în perioada următoare, câteva dintre aceste tehnici dezvăluite de CIA.
Andi Topală