Un diplomat rus a fost expulzat din Republica Moldova, din cauza secțiilor de votare pentru alegerile prezidențiale ale Federației Ruse care au fost deschise în Transnistria, teritoriul din stânga Nistrului care este controlat de facto de către separatiști pro-ruși.
Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat marți la Ministerul Afacerilor Externe, pentru a-i fi comunicat protestul legat de organizarea alegerilor prezidențiale ruse pe teritoriul regiunii transnistrene. Radio Chișinău a transmis că lui Vasnețov i-a fost înmânată nota prin care un colaborator al Ambasadei Rusiei la Chișinău a fost declarat persoană indezirabilă în Republica Moldova, urmând să părăsească teritoriul țării.
În cadrul unei conferințe de presă organizate luni, Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova, a calificat drept o ”lipsă de respect” acțiunea Federaţiei Ruse de a organiza alegeri prezidenţiale în stânga Nistrului, în ciuda interdicţiei impuse de autorităţile de la Chişinău.
„Reprezintă o nouă acţiune care sfidează suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova din partea Federaţiei Ruse”, a declarat Maia Sandu.
Federația Rusă a deschis şase secţii de votare în stânga Nistrului, fără acordul Chişinăului, pentru alegerile prezidenţiale. Cele șase secții de votare au fost deschise în oraşele Tighina, Tiraspol, Rîbniţa şi Grigoriopol.
Autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova, România, Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie au criticat Rusia, acuzând-o că încalcă, astfel, integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova.
Conform presei locale, în cadrul scrutinului au participat peste 46.000 de locuitori ai Transnistriei care au votat duminică, în ultima zi de vot. Aproape 45.000 dintre ei, adică 97%, ar fi votat pentru Vladimir Putin. Rezultatele alegerilor din 17 martie indică cea mai mică prezenţă la vot la prezidenţialele organizate de Rusia în stânga Nistrului din ultimii 18 ani.
Ministerul rus de Externe a transmis că Rusia va răspunde la ”adecvat”. În limbaj diplomatic, acest lucru va însemna cel mai probabil o măsură de retorsiune similară.
Cel mai recent, Chișinăul a expulzat diplomaţi ruşi a fost la finalul lunii iulie 2023. Atunci, guvernul Republicii Moldova a anunţat că numărul diplomaţilor acreditaţi şi al angajaţilor „tehnico-administrativi” care activează în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău a fost redus de la peste 80 de persoane la 25.
V. B.