3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 1:15
No menu items!

Chișinăul denunță alte acorduri CSI. Care a fost răspunsul imediat al Moscovei

spot_img

Parlamentul Republcii Moldova a votat joi în prima lectură inițiativele privind denunțarea a trei acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI), potrivit publicației Deschide.md.

În acest context, Federația Rusă a blocat unilateral accesul serviciilor speciale din R. Moldova la baza de date anti-tero din spațiul CSI, a anunțat Alexandru Musteață, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS),  în ședința plenară a Parlamentului.

”Accesul la baza de date anti-tero pe spațiul CSI a fost blocat unilateral de către Federația Rusă, fără explicații”, a declarat el.

Cele trei acorduri vizate sunt:

  • Acordul cu privire la principiile asigurării Forțelor Armate ale statelor membre ale Comunității cu armament, tehnică, mijloace materiale, organizării activității de producție a întreprinderilor de reparații și lucrărilor de cercetări științifice și experimentale de construcție, semnat la Minsk la 14 februarie 1992. Potrivit Ministerului Apărării, denunțarea acordului reiese din lipsa de aplicabilitate și actualitate a acestuia, precum și din faptul că Republica Moldova nu interacționează în domeniile politico-militare în cadrul CSI.
  • Acordul privind Grupurile observatorilor militari și Forțele Colective de menținere a păcii în CSI, semnat la Kiev la 20 martie 1992, și a Protocolului privind procedura temporară de formare și angajare a Grupurilor observatorilor militari și a Forțelor Colective de menținere a păcii în zonele de conflict între state și în statele membre ale CSI, semnat de către R. Moldova la 4 august 1992. Ministerul Apărării susține că menținerea calității de membru al R. Moldova la acest acord este inoportună, deoarece nu interacționează în cadrul CSI în domeniile politico-militare și nu a implementat de facto prevederile acestui acord. De asemenea, statele membre ale acestui Acord sunt, concomitent, părți la Cartea ONU, care, din punct de vedere al dreptului internațional, are prioritate.
  • Acordul CSI privind colaborarea în scopul asigurării tehnico-materiale a organelor competente în domeniul combaterii terorismului și altor forme violente de manifestare a extremismului. Denunțarea documentului este motivată de lipsa colaborării pe acest segment cu părțile contractante, precum și de faptul că SIS nu a beneficiat de prevederile acestui Acord, ceea ce face inoportună menținerea calității de stat membru al Republicii Moldova la Acordul vizat. Blocat accesului serviciilor speciale din R. Moldova la baza de date anti-tero din spațiul CSI dec ătre Moscova are legătură exact cu acest acord.

Deși comisia de profil a solicitat aprobarea documentelor în ambele lecturi, opoziția a solicitat o pauză regulamentară de 10 zile, pentru a examina proiectul în cea de-a doua lectură.

În februarie 2023, fostul ministru de Externe Nicu Popescu a anunțat că R. Moldova începe  procesul de denunțare a câtorva zeci de acorduri semnate de Republica Moldova în cadrul Comunității Statelor Independente. Motivul este că mai multe ministere au analizat aceste acorduri și au constatat că unele dintre ele nu sunt relevante, nu se aplică sau sunt în defavoarea Republicii Moldova. În ultimii 30 de ani, R. Moldova semnase aproximativ 330 de acorduri pe platforma dominată de Federația Rusă.

V. B.