China speră să ajungă în curând la un acord cu Uniunea Europeană cu privire la tarifele planificate de Bruxelles pentru mașinile electrice chinezești (EV) importate, a declarat joi Ministerul Comerțului de la Beijing.
Comisia Europeană a anunțat la jumătatea lunii iunie că, în cazul în care discuțiile cu China nu vor merge bine, UE va începe să impună taxe suplimentare pentru EV-urile chinezești importate joi, 4 iulie. „Măsurile definitive” vor intra în vigoare la patru luni după această dată.
„Sperăm că partea europeană va colabora cu China pentru a se întâlni la jumătatea drumului, pentru ajunge la o soluție reciproc acceptabilă cât mai curând posibil”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Comerțului, citat de CNBC.
Acesta a reiterat opoziția Chinei față de ancheta anti-subvenții a Uniunii Europene și a subliniat că cele două părți au încă o fereastră de patru luni.
Ministrul chinez al comerțului, Wang Wentao, și comisarul pentru comerț al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, au discutat pe 22 iunie despre ancheta UE, însă nu sunt informații despre stadiul unor noi negocieri.
UE a demarat anul trecut o anchetă privind rolul subvențiilor în producția de vehicule electrice din China. Noua industrie a vehiculelor electrice, care include autovehicule hibride și cu baterii, s-a dezvoltat rapid în China, iar producători auto precum BYD au început să exporte masiv aceste vehicule în Europa și în alte regiuni.
Guvernul chinez a cheltuit 230,8 miliarde de dolari pe parcursul a mai mult de un deceniu pentru a-și dezvolta industria automobilelor electrice, potrivit unei analize realizate de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, cu sediul în Statele Unite.
La jumătatea lunii mai, administrația de la Washington a anunțat creșterea de patru ori a taxelor de import în SUA pentru vehiculele electrice chinezești, până la 100%.
Achizițiile de vehicule electrice importate din China sunt încă la un nivel neglijabil din totalul consumului din UE, dar această problemă este una de actualitate, în contextul tensiunilor comerciale între China și Europa.
Majorarea tarifelor este o decizie strategică pentru a semnala că practicile comerciale neloiale nu sunt acceptate și pentru a preveni o dependență excesivă de vehiculele electrice chinezești, care ar putea apărea în câțiva ani, având în vedere ritmul de creștere puternică.
T. S.