4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 19:01
No menu items!

China studiază impactul armelor americane în Ucraina. Concluziile după un an de război

spot_img

China are nevoie să dezvolte capacități pentru a doborî sateliți de tip Starlink și pentru a proteja tancurile și elicopterele de lansatoare mobile de rachete, de tip Javelin, potrivit agenției Reuters, care a avut acces la studiile făcute de cercetători chinezi din domeniul militar asupra războiului de pe teritoriul Ucrainei.

China este atentă la problemele întâmpinate de Rusia într-un război de cucerire, în contextul în care dorește recuperarea suveranității asupra Taiwanului, care deține arme produse de SUA, iar o astfel de ofensivă are potențialul de a declanșa un conflict armat între cele două puteri în sud-estul Asiei.

Peste 100 de articole din 20 de publicații de studii militare arată efortul pe care îl face complexul militaro-industrial din China pentru a monitoriza impactul pe care armele și ternologia americane l-ar avea asupra forțelor chineze într-un război din Taiwan.

Articolele, publicate în chineză, reflectă munca a sute de cercetători, dintr-o rețea formată din universități atașate Armatei Chinei, producători de armament (de stat) și organizații de tip think-tank, cu legături în domeniul informațiilor militare.

În timp ce oficialii chinezi evită să critice acțiunile Moscovei sau eficiența de pe front, articolele citate sunt foarte sincere în legătură cu problemele pe care le au rușii. Ministerul Aprării de la Beijing nu a comentat în legătură cu concluziile articolelor.  Reuters nu a putut evalua în ce măsură articolele reflectă gândirea liderilor militari ai Chinei.

Comisia Centrală Militară a Partidului Comunist, condusă de președintele Xi Jinping, este entitatea care setează nevoile în domeniul cercetării, au afirmat doi atașați militari și un diplomat civil, sub protecția anonimatului. De asemenea, volumul mare de materiale arată că războiul din Ucraina este o oportunitate de cercetare pe care conducerea militară nu a vrut să o rateze.

Un oficial militar al SUA a declarat pentru Reuters că războiul din Ucraina oferă concluzii pentru China, în pofida diferențelor față de situația din Taiwan.

”O lecție de bază pe care lumea ar trebui să o extragă din răspunsul rapid al comunității internaționale la invadarea Ucrainei de către Rusia este că reacția la agresiune va fi din ce în ce mai mult unitatea de acțiune”, a afirmat oficialul american.

Șase articole ale unor cercetători ai Armatei de Eliberare a Poporului (PLA) se referă la rolul Starlink, rețeaua de sateliți dezvoltată de SpaceX – compania lui Elon Musk. Starlink securizează comunicațiile armatei Ucrainei, în momentele în care rețeaua de electricitate este dezactivată total sau parțial de bombardamentele Rusiei.

”Performanța excelentă a sateliților Starlink în acest conflict ruso-ucrainean va determina SUA și statele occidentale să folosească Starlink pe scară largă”, în cazul unor conflicte în Asia, se afirmă într-un articol din septembrie, semnat de câțiva cercetători de la Universitatea de Inginerie Militară.

Autorii consideră că este „urgent” pentru China să găsească mijloace de a doborî sau de a dezactiva sistemul Starlink. China are în plan să dezvolte un sistem similar de sateliți.

Conflictul actual a generat un consens în rândul cercetătorilor chinezi referitor la necesitatea unor investiții mai mari în drone de luptă. ”Aceste vehicule aeriene fără pilot vor avea rolul de buzdugan în războaiele din viitor”, se afirmă într-un articol, publicat de NORINCO, producător de armament.

Un articol publicat în octombrie de Administrația de Stat pentru Știință, Tehnologie și Industrie pentru Apărarea Națională afirmă că este necesară creșterea capacității blindajelor de pe echipamentele militare, în contextul pierderilor serioase de tancuri, vehicule blindate și vase de luptă, pe care le-au înregistrat rușii și care au fost generate de rachete Stinger și Javelin, folosite de luptători ucraineni.

Analizele se referă și la războiul informațional, despre care se spune că a fost câștigat de Ucraina și de aliații săi. Un articol din februarie, semnat de cercetători de la Universitatea de Inginerie a Informației (PLA), solicită ca liderii chinezi să se pregătească preventiv pentru o reacție ostilă a opiniei publice globale, similară cu cea experimentată de Rusia. China ar trebui ”să promoveze construcția de platforme de confruntare cognitivă” și să controleze mai strict platformele de social media, pentru a bloca accesul campaniilor informaționale ale Occidentului la populația chineză în timpul unui conflict, se arată în articolul citat.

Alte teme pe care s-au concentrat cercetătorii chinezi:

  • Dezvoltarea mai rapidă a modelelor de război cibernetic;
  • Modul în care SUA transferă tehnologie civilă în domeniul militar (greu de replicat de către China, din cauza sistemului etatist-comunist);
  • Operațiunile de sabotaj ale Ucrainei în interiorul Rusiei, în contextul în care China, ca și Rusia, folosește calea ferată pentru transportul trupelor și armelor;
  • Modul în care Ucraina folosește aplicația Telegram pentru a culege și analiza informații;
  • Folosirea de către Rusia a rachetelor balistice Iskander – un succes tactic;
  • Greșelile făcute de armata invadatoare a Rusiei, inclusiv tacticile învechite de război blindat, lipsa comenzii unice, ineficiența bruiajului comunicațional al rușilor, care a permis ca ucrainenii să primească informații de la statele NATO și să organizeze ambuscade;
  • Rolul sistemelor HIMARS în armata Ucrainei, al căror succes se bazează pe informațiile despre ținte primite prin Starlink.

Deși are la dispoziție echipamente moderne și bugete imense, armata Chinei nu are experiență de luptă. Cel mai recent, China a fost în război în anii ’80, după ce a invadat Vietnamul în 1979.

Câteva articole se referă explicit la relevanța Ucrainei în contextul riscului unui conflict între China și SUA, posibil având ca obiect Taiwanul. SUA are o politică de ”ambiguitate strategică” în privința unei intervenții directe în ajutorul Taiwanului, în cazul unei invazii din partea Chinei. William Burns, directorul CIA, a afirmat recent că președintele Xi a ordonat armatei să fie gata pentru invazia Taiwanului până în 2027. Cel mai probabil, China este derutată de experiența Rusiei în Ucraina, prin prisma analizei modului în care o mare putere poate eșua în fața unei puteri mai mici sprijinite de Occident.

Comparația cu scenariul pentru Taiwan are și deosebiri – în special vulnerabilitatea insulei în fața unei blocade totale. Orice încercare de a sparge această blocadă duce la confruntare militară. În schimb, în cazul Ucrainei, ajutorul din Occident vine pe cale terestră, pe la granițele din vest.

Vlad Bârleanu