1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 21:20
No menu items!

China, retorică și mai dură în privința Taiwanului. Partidul Comunist promite să lupte împotriva „separatismului”

spot_img

Partidul Comunist Chinez a etalat o retorică și mai dură față de Taiwan, semnalând o presiune sporită asupra națiunii insulare în urma recentelor alegeri prezidențiale. Remarcile, făcute de Wang Huning, o figură-cheie în Partidul Comunist Chinez, subliniază determinarea Beijingului de a zădărnici orice demers de independență a Taiwanului.

În timpul conferinței anuale de lucru a Partidului Comunist Chinez pentru Taiwan, Wang a subliniat necesitatea ca Beijingul să „lupte cu hotărâre împotriva separatismului de „independență a Taiwanului„, afirmând în același timp imperativul de a „valorifica în continuare inițiativa strategică pentru a realiza unificarea completă a patriei”.

Această retorică reprezintă o abatere semnificativă de la declarațiile anterioare și sugerează o poziție mai agresivă față de Taiwan sub viitoarea administrație a președintelui ales Lai Ching-te, care urmează să preia funcția în luna mai.

Analiștii interpretează limbajul lui Wang ca fiind un indiciu clar al intenției Beijingului de a intensifica eforturile de a constrânge Taiwanul să accepte unificarea cu partea continentală. Victoria lui Lai Ching-te, din partea Partidului Democrat Progresist, în alegerile prezidențiale din Taiwan, a stârnit îngrijorări la Beijing, deoarece DPP pledează pentru independența Taiwanului, o poziție vehement opusă de China, care consideră insula ca fiind parte a teritoriului său.

Chang Wu-yueh, expert în relațiile dintre cele două maluri ale strâmtorii de la Universitatea Tamkang din Taipei, a remarcat contrastul puternic dintre retorica din acest an și cea din anii precedenți, subliniind o schimbare către o abordare mai conflictuală. „Declarațiile anterioare se angajau doar să se „opună cu hotărâre” independenței Taiwanului, dar acum folosesc cuvântul „luptă””, a remarcat Chang, subliniind tensiunea crescută din jurul acestei probleme, scrie „Financial Times”. 

Victoria lui Lai, motiv de îngrijorare pentru Beijing

În ciuda faptului că remarcile lui Wang nu conțin detalii politice concrete, ele servesc drept un semnal clar al poziției intransigente a Chinei față de Taiwan. Includerea unui limbaj care pledează pentru progrese în direcția unificării subliniază angajamentul de neclintit al Beijingului de a încorpora Taiwanul în partea continentală, chiar dacă aceasta înseamnă să recurgă la forță.

Ca răspuns la victoria lui Lai, Beijingul și-a intensificat eforturile de a izola Taiwanul pe plan internațional și a lăsat să se înțeleagă că va recurge la coerciție economică și manevre militare pentru a intimida națiunea insulară. În plus, oficialii chinezi au căutat să dialogheze cu grupurile politice și sociale din Taiwan care nu fac parte din PPD, cu scopul de a submina sprijinul pentru independență în interiorul țării.

Declarația de vineri a lui Wang reflectă și mai mult o poziție mai dură față de Taiwan, aliniindu-se la semnalele date de președintele chinez Xi Jinping în timpul summitului cu președintele american Joe Biden. Insistența lui Xi ca SUA să sprijine unificarea pașnică, mai degrabă decât simpla recunoaștere a „principiului unei singure Chine”, demonstrează poziția tot mai asertivă a Chinei în problema Taiwanului.

Elena Cristea