6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 23:04
No menu items!

China, interesată de parteneriate cu România în zootehnie, procesare și marketing agricol

spot_img

Liderii politici chinezi au expus gama de produse de care sunt interesați

china constantin

Han Changfu, ministrul Agriculturii din Republica Populară Chineză, s-a întâlnit vineri la București cu omologul său român Daniel Constantin, concluzia discuțiilor fiind că ambele țări consideră prioritară dezvoltarea cooperării în domeniul agricol, potrivit unui comunicat al MADR.

Oficialul chinez se află în vizită în România în România în perioada 6-8 iunie.

”Subiectele abordate de ambele părţi au ţinut de prezentarea politicilor agricole şi de dezvoltare rurală, balanţa comercială şi potenţialul de creştere a schimburilor, importanţa susţinerii investiţiilor, creşterea implicării în proiecte comune în domeniul cercetării. De asemenea, s-au agreat ca sectoare prioritare de colaborare – zootehnia – prin investiţii şi schimburi comerciale: bovine, ovine, porcine şi sectorul apicol, precum şi investiţii şi schimburi comerciale din domeniul procesării şi marketingului produselor agricole: vin, lapte praf, carcasă de porc şi produse din carne, ulei de floarea soarelui şi baloţi de fân”

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Vizita lui Changfu reprezintă o continuare a strategiei inițiate în noiembrie 2013, când prim-ministrul chinez Li Keqiang a fost în România la București și când s-au semnat Declaraţia Comună privind consolidarea cooperării bilaterale și Declaraţia de la Bucureşti privind Cooperarea dintre China şi Statele din Europa Centrală şi de Est.

În agenda vizitei ministrului chinez, este prevăzută și o deplasare ”în teritoriu”, acesta fiind interesat de  următoarele sectoare: lactate, creşterea bovinelor, viticultură şi modele de fermă de familie.

Detaliile tehnice pentru creșterea schimburilor comerciale și a investițiilor vor fi stabilite la nivel de vice-ministru/secretar de stat.

Daniel Constantin a prezentat ideea ca în Grupul de lucru să se discute implicarea sistemului bancar din China prin linii de creditare pentru investiţii realizate în parteneriat comun sau pentru fluidizarea exporturilor.

România are cel mai mare deficit comercial pe relația cu China – cea mai mare economie a lumii și cel mai populat stat. Unul dintre obiectivele strategice ale politicii comerciale de la București este echilibrarea balanței comerciale, produsele agricole fiind văzute drept cea mai importantă oportunitate.

V.B.