China va continua să instruiască mii de polițiști străini în cadrul unei inițiative prin care își propune să devină un actor global în materie de securitate sub pretextul asigurării unei lumi „mai corecte, mai rezonabile și mai eficiente”, relatează The Guardian.
Imagini incredibile din Polonia, acolo unde mai mulţi paraşutişti au fost purtaţi de vânt şi au aterizat la peste 10 kilometri distanţă de punctul stabilit, în timpul unui exerciţiu. Rafalele puternice de vânt au făcut ca unul dintre aceştia să aterizeze pe acoperişul unei case, iar un altul să rămână prins în cablurile electrice.
Poliția chineză și-a oferit deja expertiza și viziunea pentru 2.700 de polițiști străini în ultimul an și intenționează să continue acest program prin instruirea altor 3.000 de polițiști străini în următorul an. „Vom trimite de asemenea consultanți de poliție în țările care au nevoie de formare pentru a le ajuta să-și îmbunătățească rapid și eficient capacitățile de aplicare a legii”, a declarat ministrul chinez al securității publice, Wang Xiaohong, în cursul unei conferințe de securitate organizate la Lianyungang, un oraș portuar din estul Chinei.
Wang Xiaohong a făcut această declarație în fața reprezentanților forțelor de ordine din 122 de țări, regiuni și organizații internaționale, precum Interpol. Forumul de la Lianyungang face parte din eforturile continue ale Partidului Comunist Chinez (PCC) de a erija China în lider al securității globale. În 2022, liderul chinez Xi Jinping a lansat Inițiativa de Securitate Globală (GSI), care prezintă regimul de la Beijing ca un facilitator pentru „îmbunătățirea guvernanței securității globale și promovarea unei păci durabile”. Unele organizații pentru drepturile omului și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu programul de instruire aplicat de China în Africa, precizând că acesta conține tactici autoritare și este concentrat în mare măsură pe protejarea intereselor comerciale chineze.
Ministrul Wang Xiaohong nu a oferit detalii despre țările care urmează să participe în programul de instruire sau unde vor avea loc antrenamentele. Beijingul a legat GSI de negocierea acordurilor dintre Iran și Arabia Saudită și de dezvoltarea propunerii sale de pace pentru războiul din Ucraina. Această inițiativă este văzută de analiști ca un vehicul al eforturilor Chinei de remodelare a ordinii mondiale actuale dominate de SUA.
Conceptul GSI pare să facă parte dintr-o serie de acorduri bilaterale de securitate și de cooperare polițienească încheiate de Beijing în ultimii ani cu țări în curs de dezvoltare, mai ales din Africa și regiunea Indo-Pacific. Săptămâna trecută, după un forum China-Africa, Beijingul a anunțat că va pregăti încă 1.000 de polițiști pentru continentul african și „va asigura în comun siguranța proiectelor de cooperare și a personalului”. Marți, Wang a vorbit la summitul China-Asia Centrală privind securitatea publică și s-a întâlnit cu oficiali de rang înalt din cele cinci țări implicate. El a spus că s-a convenit asupra consolidării legăturilor, inclusiv în eforturile de „aprofundare a cooperării în domeniul aplicării legii și în materie de securitate”. Aceste legături trebuie „se concentreze pe viziunea securității universale și să sporească capacitatea operațiunilor comune împotriva terorismului și criminalității transnaționale”, a adăugat ministrul chinez.
În iulie, președintele Timorului de Est, Jose Ramos Horta, a efectuat o vizită la Beijing și a semnat un nou acord de parteneriat cu Xi Jinping, inclusiv privind „întărirea schimburilor la toate nivelurile între forțele militare și de poliție, consolidarea cooperării în domenii precum pregătirea personalului, tehnologia echipamentelor, desfășurarea de exerciții și pregătire comună, afacerile poliției și aplicarea legii”. În 2022, un acord între China și Insulele Solomon care prevede stimularea cooperării în „chestiuni de aplicare a legii și de securitate” a stârnit îngrijorări în SUA și în rândul altor aliați occidentali și din Pacific. În urma acordului cu Solomon, ministrul chinez de externe de la acea vreme Wang Yi a încercat să creeze un acord regional cu aproximativ 12 națiuni din Pacific, dar demersul său a eșuat.
D.Constantin