7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 17:51
No menu items!

Chiar dacă a înjunghiat un bărbat, un atacator a fost eliberat de magistrați deoarece „folosea briceagul pentru pachetul cu mâncare”

spot_img

Un agresor acuzat că a înjunghiat un bărbat de 55 de ani, care a avut nevoie de o intervenție chirurgicală în urma altercației, a fost eliberat de Judecătoria Brăila, pe motiv că folosea briceagul pe care îl avea asupra sa pentru pachetul cu mâcare pe care îl lua la serviciu. Magistratul care a motivat astfel punerea în libertate a agresorului a mai fost sancționat de CSM pentru eliberarea unui pedofil, în 2019.

Bărbatul a fost reținut pe 13 aprilie, după un incident violent petrecut într-un bar din comuna brpileană Tichilești. El a fost acuzat că a scos un briceag și l-a atacat pe unul dintre bărbații din bar, care a încercat să îl oprească în a răni alte persoane, pentru că devenise reclacitrant. Victima a fost înjunghiată în zona toracică și medicii i-au extirpat splina, în urma unei intervenții chirurgicale ulterioare incidentului.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila l-a prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă, dar magistrații l-au eliberat din arest, acuzațiile fiind de vătămare corporală, folosirea de obiecte periculoase și tulburarea ordinii și liniștii publice, conform presei locale.

Jurnaliștii de la debraila.ro scriu că judecătorul și-a motivat decizia punerii în libertate și prin faptul că „briceagul nu era purtat în vederea rănirii vreunei persoane”, ci pentru pachetul cu mâncare de acasă.

„Aspectul că inculpatul avea asupra sa un briceag se datora faptului că îl purta de obicei pentru a putea mânca pachetul la serviciu. Pe cale de consecință, briceagul nu era purtat în vederea rănirii vreunei persoane, apreciere pe care judecătorul de drepturi și libertăți o face și în virtutea lipsei de antecedente penale a inculpatului. (…) În aceste condiții, pericolul social al faptei reclamă ca și măsură preventivă, în opinia judecătorului de drepturi și libertăți, controlul judiciar”, se arată în motivarea magistraților.

Același magistrat a mai fost sancționat disciplinar în umră cu aproximativ 3 ani, când a decis plasarea în arest la domiciliu a unui bărbat acuzat că a sechestrat și violat o fetiță de doar 13 ani. Motivația de atunci a fost cel puțin la fel de ciudată.

„Faptele nu sunt de o așa gravitate încât să fi generat o rumoare socială de amploare, o reacție a societății (…) nu au existat ieșiri în stradă, proteste în presă”.

Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea din magistratură a Cristinei Coarnă pentru 6 luni, însă, în urma contestărilor, Înalta Curte de Casație și Justiție a înlocuit sancțiunea disciplinară cu diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 25% pe o perioadă de trei luni.

M. Nedelcu