-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:06
No menu items!

Chițoiu promite, din nou, că CAS va scădea cu 5% din luna iulie. De unde vin banii

spot_img

Chițoiu a anulat sesiunea de înregistrare pentru ajutoarele de minimis. Data reluării, incertă

Ministrul Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu, a reiterat, joi, promisiunea făcută de mai multe ori potrivit căreia, de la 1 iulie 2014, contribuțiile de asigurări sociale vor fi reduse cu 5%. Potrivit unor oficiali din Ministerul Finanțelor Publice (MFP), cea mai mare parte din bani vor veni din încasările la impozitul pe clădiri speciale.

”La impozitul pe clădiri speciale, noi (experții din MFP) am zis că obținem 1 miliard de lei, iar FMI ne-a luat în calcul doar 500 de milioane de lei. Se pare că vom lua chiar mai mult de 1 miliard de lei. Să nu uităm că pentru reducerea CAS cu 5% ne trebuie cam 2 miliarde de lei”, au declarat oficiali din Finanțe, pentru Sursa Zilei.

De altfel, Fondul Proprietatea estima recent că statul va încasa între 700 și 900 de milioane de lei din taxa pe construcții speciale, deși Guvernul, la indicațiile FMI, a calculat că va încasa din impozitul de 1,5% 488 de milioane de lei.

Decizia guvernanţilor de a impozita construcţiile speciale, de a creşte nivelul accizelor şi de a majora redevenţele a stârnit îngrijorare în mediul de afaceri, Consiliul Investitorilor Străini (FIC) arătând că nu este corect ca tot bun-platnicii să plătească pentru slaba colectare a veniturilor la buget.

Cât privește reducerea CAS, liberalii insistă că această măsură ar fi una dintre puținele ”de dreapta” luate de Guvernul Ponta, menită să încurajeze mediul de afaceri, crearea de locuri de muncă, investițiile străine, dar și să reducă munca la negru, datorată într-o bună parte suprataxării muncii în România.

Cea mai recentă declarație făcută de Daniel Chițoiu pe această temă a fost la finalul lunii noiembrie a anului trecut, când acesta anunța că, în aprilie, va veni în Parlament cu actul normativ care să prevadă reducerea CAS cu 5%, cu aplicabilitate de la 1 iulie 2014.

„Eu am făcut promisiunea, eu în luna aprilie vin cu actul normativ (…). Calculul matematic la reducerea fiscalităţii se corectează la partea de venituri 100%. În momentul în care introducem o taxă sau lărgim baza de impozitare, suma care se ia în calcul la nivelul colectării se ia în calcul între 50 şi 85 la sută, niciodată nu se ia 100%”, spunea atunci ministrul. Asta vizavi de faptul că Fondul Monetar Internațional a luat în calcul, la taxa pe clădirile speciale, încasări de numai 488 de milioane de lei.

În luna august a anului trecut, varianta de reducere vehiculată era de 3%, deficitul pe care tot Chițoiu îl anunța atunci, prin această scădere, fiind de aproximativ 3,3 miliarde de lei.

Cosmina Croitoru