Procurorii DNA au anunțat începerea urmăririi penale față de șase suspecți, acuzați de abuz în serviciu, obținere de foloase necuvenite și complicitate la abuz în serviciu, în cazul angajărilor prin detașare de la Apele Române. Unul dintre cei șase este Simona Iancu, fosta chelneriță angajată inginer la Apele Române Iași.
Potrivit procurorilor anticorupție, două persoane, Iancu Simona Elena și Stelian Mețler – numărului doi din Apele Române, angajat la Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoșani – au fost angajați mai întâi fictiv la Primăria comunei Vatra Moldoviței, pentru a putea fi apoi detașați pe funcțiile de la Apele Române.
Alături de cei doi, procurorii DNA au mai început urmărirea penală împotriva primarului din Vatra Moldoviței, a viceprimarului, a secretarului general al comunei și a directorului Administrației Bazinale de Apă (A.B.A) „Prut-Bârlad”.
O tânără care a lucrat ca ospătăriţă, apoi a fost, pe rând, manager de cafenea, manichiuristă şi, vreme de trei zile, angajată la Primăria Vatra Moldoviţei și care spune că a terminat Facultatea de Chimie a fost angajată pe post de inginer la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad. Recorder a dezvăluit cazul, după ce un inginer cu vechime, Gabriel Mustățea, a reclamat că tânăra a fost angajată fără concurs și că nu avea niciun fel de experiență în gestionarea inundațiilor.
Emanuel Stan