-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:45
No menu items!

Charlottenburg, singurul sat de formă rotundă din țară

spot_img

Material prezentat de Fundația România Autentică

charlottenburg

Conceput şi clădit în secolul al XVIII-lea de către şvabii bănăţeni, Charlottenburg se remarcă prin forma sa circulară, motiv pentru care întreaga localitate a fost declarată monument istoric de către Ministerul Culturii şi Cultelor.

Cu un diametru de 210 de metri, satul din comuna Bogda impresiona printr-o simetrie perfectă, după cum povestea şi meşterul pantofar Johann Caspar Steube, în scrisoarea a treia din Timişoara:  Acest sat este singurul sub forma circulară (chorographie). În mijlocul satului se găseşte o fântână acoperită cu apă foarte bună. În jurul fântânii se găseşte o plantaţie de duzi în spatele căreia se găsesc casele, acestea având în curte grajdul şi sură. Apoi urmează grădină unde se găseşte plantată vită de vie. Nici o casă nu este nici cu un deget mai înaltă ca alta, şi nici cu un picior mai distanţată una faţă de alta, având un stil foarte frumos simetric; la fel şi cele patru intrări în sat – au aceaşi distanţă una faţă de alta”.

charlottenburg 2

Tradiţia vânătorească era bine păstrată în această zonă, proprietatea din apropierea satului fiind frecventată de Curtea Regală Românească, iar mai apoi de cei de la conducerea blocului comunist şi, în final, de vânătorii amatori din toate colţurile Europei.

Apogeul populaţiei l-a atins în 1880, cu aproape 300 de locuitori. Astăzi Charlottenburg pare pustiit, liniştea ce cuprinde întreaga zonă fiind deranjată doar de sunetul clopotelor bisericii. A rămas o filă ruptă din istoria Banatului ce se îndreptă cu paşi lenţi spre modernizare, mai multe terenuri de aici fiind transformate în case de vacanţă.

charlottenburg 1

Olimpia Diaconiuc