5.5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024 - 19:48
No menu items!

Cetatea Zânelor, vizitată pentru prima dată după 15 ani: Este una dintre cele mai bine conservate cetăți dacice

spot_img
Cetatea Zânelor, vizitată pentru prima dată după 15 ani: Este una dintre cele mai bine conservate cetăți dacice
foto: ghidinfoturism.ro

Cetatea Zânelor, una dintre cele mai mari și mai bine conservate cetăți dacice, și-a deschis porțile vizitatorilor după 15 ani, relatează Digi24.

În ultimii ani, singurii care au putut păși în această fortificație, au fost arheologii.

Cetatea, situată în apropierea orașului Covasna, este amplasată în partea superioară a Văii Zânelor la o altitudine de 960 metri și are o istorie care se întinde pe aproape trei sute de ani.

A fost construită pe parcursul secolului al II-lea înainte de Hristos, distrusă în vremea lui Burebista, refăcută apoi grandios la sfârșitul secolul întâi, înainte de Hristos, iar ulterior incendiată și dărâmată în timpul cuceririi romane a Daciei.

După 1995 nu am mai avut ce să facem, a căzut pădurea, copacii care au fost aici sus au luat între rădăcini părţi din ziduri, din construcţiii, din locuinţe, între rădăcini erau vase şi alte piese”, a afirmat Viorica Crişan, arheolog la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj.

E un sentiment foarte frumos să ştii că pui prima oară mâna pe ceva pe care pe au pus mâna nişte daci acum 2000 de ani, şi să vezi că sunt păstrate aşa de bine”, a susținut Raluca Bătrânoiu, doctorand în arheologie.

Piscul pe care se află cetatea este înconjurat de trei masive montane mai înalte ca el, iar zona este înconjurată de prăpăstii.

A.V.