Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a anunțat, luni, că a adaptat sistemul informatic de eliberare a certificatelor digitale COVID potrivit noilor norme de codificare europene, care permit noi marcaje, inclusiv pentru doza booster.
Noul cadru de reglementare european va asigura, unitar în toate ţările, diferenţierea între certificatele de vaccinare care atestă finalizarea seriei primare şi certificatele de vaccinare emise în urma unei doze de rapel, în conformitate cu Decizia (UE) 2021/2301 a Comisiei din 21 decembrie 2021 de modificare a specificaţiilor tehnice, au transmis reprezentanții STS într-un comunicat de presă.
Potrivit noilor specificaţii, certificatele de vaccinare se marcheză astfel: 3/3 pentru o doză de rapel în urma unei serii primare de vaccinare de 2 doze, 2/1 pentru o doză de rapel în urma unei vaccinări cu doză unică.
Începând cu data de 24 decembrie, pe certificatele digitale UE privind COVID-19 emise în România pentru persoanele care au o doză Johnson&Johnson se schimbă marcajul european pentru diferenţierea dozelor suplimentare de rapel.
„Recomandăm persoanelor vaccinate cu Johnson&Johnson şi care au făcut doza de rapel (booster) să îşi genereze un nou certificat digital UE privind COVID pe platforma https://certificat-covid.gov.ro. Pe noul certificat, la secţiunea ‘Numărul dintr-o serie de vaccinări/doze şi numărul total de doze din serie’ va apărea 2/1″, explică oficialii STS.
Conform acestora, până la 24 decembrie, în România au fost generate 10,5 milioane de certificate digitale UE privind COVID-19, prin intermediul platformei https://certificat-covid.gov.ro dezvoltată de STS. Dintre acestea, 91% au reprezentat certificate de vaccinare împotriva COVID-19.
R. Dan