3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 2:18
No menu items!

VIDEO. Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, cenzurată de mai multe țări. Parodia Cinei celei de Taină, catalogată drept „blasfemie”

spot_img

Mai multe canale de televiziune, în special în Statele Unite și Maroc, au optat pentru a nu difuza o secvență considerată blasfemie, transmite Le Point, citată de Rador.

Difuzată în întreaga lume, ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris a captivat peste un miliard de telespectatori vineri, 26 iulie. Deși a fost primită cu un entuziasm larg împărtășit, ceremonia nu a fost unanim apreciată, după cum reiese din comentariile multor internauți.

La originea controversei? O imagine care a provocat disconfort la televiziunile marocane și americane. Cea în care cântărețul Philippe Katerine apare aproape gol, acoperit în întregime cu vopsea albastră strălucitoare, ieșind dintr-un clopot. Această interpretare barocă a lui Dionysos, zeul vinului, al viței de vie, al teatrului, festivităților și exceselor lor, realizată de artistul celebru pentru hitul său Luxor, a atras critici.

Pe fundal, o reconstrucție a Cinei celei de Taină, ultima cină a lui Hristos pictată de Leonardo da Vinci, cu travestiţi, a stârnit o polemică. Canalul american NBC, care difuzează Jocurile Olimpice din 1988, a ales să difuzeze reclame și imagini ale delegației americane pe durata acestei secvențe.

O Cină blasfematoare

Pe rețelele de socializare, acum faimoasa parodie a tabloului Cina cea de taină a stârnit o puternică tulburare în rândul multor americani, care au perceput-o ca pe un act de blasfemie.

În Maroc, nemulţumirea a fost și ea foarte vizibilă. Pe X, internautul Rachid l’instit a ironizat întrebându-se dacă „cineva era gol” în momentul în care canalul public marocan de televiziune SNRT a difuzat timp de mai multe minute o imagine cu muzeul Luvru.

În China, deși comentatorii de la canalul principal CCTV au arătat o oarecare confuzie la aceste secvenţe, imaginile au fost totuşi difuzate. La fel, la televiziunea australiană, comentatorii ar fi rămas uluiți de această versiune dezbrăcată și excentrică a artistului francez, conform „L’Équipe”.

Cunoscut pentru excentricitățile și provocările sale, Philippe Katerine a reacționat la microfonul BFMTV: „După controverse, nu știu, dacă nu ar fi fost, nu ar fi amuzant”, a spus el. „Dacă toată lumea ar fi de acord şi ar avea aceeasi părere, ce plictiseală pe acest pământ, ar fi un alt fascism. Mi s-a părut foarte bună ideea lui (a lui Thomas Jolly, directorul ceremoniei) de incluziune, nu vom alege excluderea, ar fi ceva oribil”.

D.Constantin