-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:20
No menu items!

Cercetătorii redau vederea pierdută la șoareci, printr-o intervenție genetică de reîntinerire a celulelor

spot_img

Își amintesc celulele vechi și deteriorate cum era să fii tânăr? O echipă de cercetători de la Harvard afirmă că a reprogramat neuronii în ochii șoarecilor pentru a-i face mai rezistenți la deteriorare și capabili să reîntinerească după rănire. Studiul sugerează că semnele distinctive ale îmbătrânirii și, eventual, cheia pentru inversarea procesului, se află în epigenom, în proteine ​​și în alți compuși care decorează ADN-ul și influențează ce gene sunt activate sau dezactivate, relatează Science Mag.

Într-un studiu publicat de Nature, oamenii de știință au urmărit întinerirea celulelor prin inserarea genelor care codifică „factori de reprogramare”, care reglează expresia genelor – citirea ADN-ului pentru a face proteine. Echipa a ales trei dintre cei patru factori pe care oamenii de știință i-au folosit de mai bine de 10 ani pentru a transforma celulele adulte în celule stem pluripotente induse, care seamănă cu celulele unui embrion timpuriu. (Expunerea animalelor la toți cei patru factori poate provoca tumori.)

Echipa s-a concentrat în mod special asupra neuronilor din partea din spate a ochiului numite celule ganglionare ale retinei. Aceste celule transmit informațiile de la fotoreceptorii sensibili la lumină către creier utilizând structuri lungi de tip tendril, numite axoni, care alcătuiesc nervul optic. Există o diviziune puternică între tinerețe și vârstă în aceste celule: un șoarece embrionar sau nou-născut poate regenera nervul optic dacă acesta este tăiat, dar această capacitate dispare cu timpul.

Pentru a testa dacă tratamentul lor ar putea readuce o parte din această rezistență, Sinclair și colegii săi au zdrobit nervii optici ai șoarecilor folosind forceps și au injectat un virus inofensiv în ochi care transporta genele pentru cei trei factori de reprogramare. Injecția a împiedicat moartea unor celule ganglionare ale retinei deteriorate și chiar i-a determinat pe unii să crească noi axoni care ajung înapoi la creier, relatează astăzi echipa în Nature.

Când cercetătorii au analizat modelele de metilare – locația ADN a etichetelor chimice numite grupări metil care reglează expresia genelor – au descoperit că modificările cauzate de leziuni seamănă cu cele din celulele de șoarece îmbătrânite. În anumite părți ale genomului, tratamentul a inversat aceste modificări. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că beneficiile genelor introduse depindeau de capacitatea celulelor de a-și modifica modelele de metilare: Șoarecii lipsiți de anumite enzime necesare pentru a elimina grupările metil din ADN nu au văzut niciun beneficiu pentru tratament.

Articolul integral pe Science Mag

Editor: M.C.