1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 21:46
No menu items!

Cercetătorii compară dependenţa de zahăr cu dependenţa de cocaină

spot_img

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Tehnologică din Queensland (QUT), consumul excesiv de zahăr are un efect similar anumitor droguri, precum cocaina, crescând nivelul de dopamină din corp.

Studiul arată că, pe termen lung, un consum regulat de zahăr va determina o scădere a nivelului de dopamină. Astfel, pentru a ajunge la aceeași satisfacție şi pentru a evita eventualele stări depresive, oamenii vor simți nevoia unei cantităţi din ce în ce mai mari de zahăr.

Într-un studiu separat, cercetătorii au descoperit că expunerea cronică la zaharoză poate duce la tulburări de alimentaţie şi la schimbarea comportamentului indivizilor.

Profesorul Selena Bartlett, un neurolog de la Institutul de Sănătate şi Inovare Biomedicală al universităţii, spune că medicamentele utilizate pentru tratarea dependenţei de nicotină ar putea fi folosite pentru tratarea dependenţei de zahăr.

Consumul excesiv de zahăr contribuie în mod direct la creşterea în greutate. S-a demonstrat, de asemenea, că influenţează nivelul de dopamină, care controlează centrele de recompensare şi plăcere din creier într-un mod similar cu multe droguri precum tutunul, cocaina şi morfina. În cazuri extreme se poate ajunge la consecinţe neurologice şi psihiatrice care afectează starea de spirit şi motivaţia. Precum orice dependenţă, renunţarea la excesul de zaharoză poate duce la un dezechilibru al nivelului de dopamină şi poate fi foarte dificilă. – Prof. Selena Bartlett

Foarte mulţi cercetători încep să compare dependenţa de cocaină cu cea de zaharoză, precum Doctorul John Menzies, cercetător la Centrul pentru Fiziologie Integratoare de la Universitatea din Edinburgh: ,,Când analizezi studiile pe animale în care zahărul este comparat cu o substanţă precum cocaina, chiar dacă şoarecii devin dependenţi de cocaină, odată ce se introduce zahărul, toţi renunţă la cocaină în schimbul lui.”

Octavian Cătuşanu