Un model matematic de predicție a apariției de noi cazuri de COVID-19 în România, arată cât de utile au fost măsurile de distanțare socială.
Dr. Mihnea Muraru, Lector universitar la Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnică din București, de asemenea, licențiat în psihologie, a realizat un model predictiv pentru evoluția numărului de cazuri de Covid-19 diagnosticate în România.
”Graficul indică o evoluție exponențială, așa cum se poate observa din tendința aproximativ liniară de pe scala semilogaritmică. Modelul predictiv este unul complex de regresie (curba portocalie), și aproximează bine evoluția numărului de cazuri diagnosticate (curba albastră). Până pe 18 martie, el sugerează o creștere medie a numărului de cazuri de la o zi la alta de 27%. Ulterior, se constată o aplatizare a evoluției numărului de cazuri diagnosticate, cu o rată de creștere de 13%. Acest lucru arată în mod imperativ faptul că măsurile de distanțare socială trebuie asumate cu toată responsabilitatea.”
Datele sunt preluate din rapoartele publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, care descriu situația numărului de cazuri aferenta orei 9:00 a fiecărei zile. Datele sunt coroborate cu cele publicate pe pagina de Facebook a Guvernului României. Update: Începând cu data de 19 martie, ora de publicare a raportului a fost modificată la 13:00.
Intervalul de timp de pe grafice este 26 februarie – 22 martie, din momentul apariției primului caz.
Pe site-ul Centrului de Psihologie Aplicată găsiți și sfaturi utile pentru eliberarea stresului și anxietății din timpul pandemiei:
”Împărtașirea unor informații relevante despre COVID-19 și înțelegerea riscurilor reale, atât în ceea ce te privește, cât și în ceea ce ii privește pe cei dragi, poate să facă acceptarea pandemiei mai ușoară. Atunci când împărtașești informații relevante și valide oamenilor din jur, aceștia vor fi mai puțin stresați.”
Sursa foto: https://appliedpsychology.ro/