4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 18:34
No menu items!

Centrul pentru azilanți Galați, pregătit pentru un aflux de imigranți

spot_img

Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil (CRCPSA) Galați este pregătit, dacă va fi cazul, să facă față unui aflux mare de imigranți, a declarat marți directorul instituției, comisar șef Dorinel Geru.

Potrivit acestuia, CRCPSA Galați are o capacitate de 250 de locuri, care poate fi extinsă cu încă 30 de locuri. De asemenea, Inspectoratul Școlar Județean Galați, poate pune la dispoziție un fost internat, racordat la toate utilitățile, apă, curent, canalizare, cu încă o sută de locuri. În caz de aflux mare de imigranți pot fi amplasate 200-300 de corturi sau locuințe modulare în curtea centrului pe o suprafață de trei hectare.

Șeful CRCPSA Galați a mai spus că au fost alocate sumele de bani și s-au făcut achizițiile necesare pentru tot ceea ce le trebuie azilanților, adică obiectele de uz personal, de igienă, de întreținere, de curățenie. „Suntem pregătiți pentru ce o să urmeze, pentru că, sigur, nu cred că o să fim ocoliți de criza imigranților. Suntem pregătiți să primim afluxul care o să fie. Nu suntem în aceași situație ca Ungaria, avem o situație aparte, diferită. Nu putem ști ce se va întâmpla în viitor, dar la ceea ce se preconizează și la cifra care se hotărâse la un moment dat, o cotă de 2.500-2.700 de imigranți găzduiți de România, în următorii doi ani, eu zic că se poate face față, nu e nicio problemă”, a declarat Dorinel Geru pentru Agerpres.

CRCPSA Galați funcționează din 2004, are 30 de angajați, dintre care trei ofițeri de decizie, și are compentență pe linia depunerii cererilor de azil pe șapte județe: Galați, Tulcea, Brăila, Constanța, Bacău, Vrancea, Vaslui. Obiectul de activitate al centrului îl reprezintă primirea cererilor de azil și analizarea lor.

De la începutul anului, au trecut prin centru aproximativ 130 de solicitanți de azil, mai puțini decât anul trecut când au fost peste 200. Cei mai mulți sunt din Siria, dar și din Afganistan, Republica Moldova, Sri Lanka, Algeria, Irak și Iran. La ora actuală, în centru sunt 12 imigranți din Siria, Iran, Irak, Sri Lanka și Republica Moldova.

Solicitanții de azil pot sta în Centru câteva luni, dar au fost cazuri când au stat și trei ani.

Din momentul în care s-a depus cererea de azil și s-a solicitat și asistență materială și financiară, atunci suntem obligați să îi cazăm în centru și să le punem la dispoziție obiectele de igienă, un pat echipat complet, accesul la baie, apă caldă, bucătărie, la club, sala de fitness, la terenurile de fotbal și tenis de câmp, sala de calculatoare. După ce a depus cererea de azil, imigrantul primește în 30 de zile un răspuns din partea ofițerului de decizie prin care i se comunică dacă a primit sau nu statutul de refugiat. Dacă această decizie este contestată în justiție, azilantul poate sta în centru până când instanța se pronunță. Unii din Bangladesh au stat în centru chiar și trei ani. După șase luni de ședere în centru i se acordă un CNP pe baza căruia poate să se angajeze și să lucreze în afara centrului. La fel, cei care doresc își pot continua studiile. Noi avem în centru un regim deschis

Dorinel Geru

El a mai precizat că azilanții au primit ajutoare în alimente și îmbrăcăminte din partea unor ONG-uri, a conaționalilor care au afaceri în România, dar și a bisericii. Cu sprjinul arhiepiscopului Casian al Dunării de Jos li s-a asigurat o masă caldă la Biserica Sf. Parascheva, iar iarna trecută o sută de imigranți care veniseră în papuci și teniși au primit ghete și bocanci.

Andrei Tudor