În urma atacului masiv pornit de Iran asupra Israelului, la Guvern a fost instituită o celulă de criză.
Guvernul monitorizează situaţia în zona de conflict şi se pregăteşte să evacueze românii aflaţi acolo.
Luni, premierul va avea încă o şedinţă în cadrul celulei de criză.
De asemenea, Marcel Ciolacu este in contact cu liderii europeni și partenerii externi.
Președintele Klaus Iohannis, premierul, președintele Senatului, dar și miniștrii de Externe și al Apărării au condamnat atacul și s-au arătat solidari cu poporul evreu.
Până în prezent nu au existat solicitări de sprijin
Purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Mihail Filip, a declarat, luni, că până în prezent misiunile diplomatice şi oficiile consulare române nu au recepţionat solicitări de sprijin sau asistenţă consulară din partea cetăţenilor români aflaţi în Israel, după atacul cu rachete al Iranului.
”România a condamnat de la cel mai înalt nivel atacul Republicii Islamice Iran asupra Statului Israel şi reiterăm necesitatea evitării escaladărilor. Ne exprimăm preocuprea profundă cu privire la situaţia de securitate din Orientul Mijlociu. Prin misiunile noastre din regiune, monitorizăm situaţia si suntem in legătura cu cetăţenii români”, a transmis pentru News.ro purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Mihail Filip.
Purtătorul de cuvânt a precizat că ”până în prezent misiunile diplomatice şi oficiile consulare române nu au recepţionat solicitări de sprijin sau asistenţă consulară”.
MAE a transmis deja o atenţionare cetăţenilor români să evite orice călătorie în Statul Israel, Palestina, Republica Libaneză şi Republica Islamică Iran.
MAE recomandă cetăţenilor români care se află pe teritoriile acestor state să manifeste precauţie, să se informeze din surse oficiale cu privire la evoluţiile de securitate şi să respecte cu stricteţe eventualele recomandări sau instrucţiuni ale autorităţilor locale. Detaliile cu privire la avertismentele de călătorie pentru aceste state sunt disponibile pe pagina de internet a MAE.
Ce se întâmplă în Israel după atacul puternic al Iranului
Riposta aşteptată din partea Israelului după atacul fără precedent al Iranului care a vizat teritoriul său pare să fie cântărită mai bine, mai ales după ce comunitatea internaţională, în frunte cu SUA, a îndemnat la reţinere, riscul de escaladare în regiune fiind foarte mare.
Israelul „va cere un preţ de la Iran într-un mod şi într-un moment care ne convine”, a declarat duminică ministrul cabinetului de război Benny Gantz, după atacul iranian cu drone şi rachete asupra Israelului. Iranul „a făcut cunoştinţă cu forţa sistemului de securitate israelian”, a adăugat Gantz, o referire la pagubele minime provocate de atacul iranian, deşi acesta a implicat sute de proiectile.
Armata israeliană a aprobat o serie de planuri defensive, cât și ofensive, însă momentan nu a anunțat dacă va riposta după atacul cu peste 300 de drone și rachete lansat de Iran.
Un oficial de rang din administrația Biden a declarat că a primit asigurări din partea guvernului israelian potrivit cărora statul evreu nu caută să escaladeze în mod semnificativ confruntarea cu Iranul.
Inițial, miniștrii guvernului israelian de dreapta și legislatorii au făcut presiuni pentru un răspuns rapid și agresiv la atacul aerian al Iranului.
Premierul Netanyahu a amânat însă luarea vreunei decizii cu privire la răspunsul Israelului după ce a avut o conversație cu Joe Biden.
Iranul a lansat sâmbătă o mulţime de drone explozive şi a tras rachete în primul său atac direct asupra teritoriului israelian, riscând o escaladare majoră.
Atacul a fost un răspuns la o presupusă lovitură israeliană asupra complexului ambasadei Iranului din Siria la 1 aprilie, care a ucis comandanţi de top ai Gardienilor Revoluţiei şi a venit după luni de confruntări între Israel şi aliaţii regionali ai Iranului, declanşate de războiul din Gaza.
Adina Bucur